Hoofdstuk 3.0.1. Zijn de vakbonden geraadpleegd over de melding?
De melding aan de vakbond ziet op een vakbond die als belangenbehartiger bekend is en/of tenminste twee leden in de onderneming heeft, wat desnoods intern onderzocht wordt.
De melding van de ontslagaanvraag betekent dat de vakbond en het UWV beide een brief krijgen met daarin het voornemen. De vakbond krijgt als bijlage de kopie van de brief aan het UWV en het UWV krijgt als bijlage de brieven aan de vakbonden.
In de brief staat de motivatie rond het ontslag, waarbij ook wordt ingegaan op de mogelijkheden om ontslagen te voorkomen of te verminderen en de mogelijkheden om de gevolgen te verzachten. Dat laatste kan bijvoorbeeld door een eventuele afvloeiingsregeling en door maatregelen gericht op herplaatsing of omscholing. De brief geeft ook aan wanneer en op welke wijze het ontslag zal verlopen. In de brief staat een toelichting op het aantal ontslagen per functie met de gegevens om de uitwisseling en afspiegeling na te lopen.
Daartoe wordt doorgaans een personeelsoverzicht verstrekt met daarop alle werknemers, onderverdeeld per functie, met leeftijd, diensttijd, arbeidsomvang in uren. De brief geeft bovendien aan of er een ondernemingsraad is, alsmede of de raad om advies is gevraagd. Zie artikel 4 WMCO.
Na de melding dient de werkgever het UWV op de hoogte te houden van het raadplegen van de vakbond en ondernemingsraad.
Voor het indienen van de ontslagaanvragen, dient de melding plaats te vinden bij het UWV en de vakbond. Het UWV neemt de ontslagen bovendien pas in behandeling, na een verklaring van de werkgever dat raadpleging van de vakbond en (indien nodig) de ondernemingsraad heeft plaatsgevonden. In de aanvraag van het ontslag dient derhalve schriftelijk verklaard te worden dat de vakbond en ondernemingsraad is geraadpleegd.
Raadplegen betekent dat de vakbond de kans heeft gekregen om in overleg haar standpunt duidelijk te maken. Gelijk met raadpleging staat de situatie dat de vakbond niet op een overleg komt en daartoe wel minimaal twee weken van tevoren is uitgenodigd
Wat zegt het UWV over het raadplegen van de vakbonden?
De werkgever die het voornemen heeft om binnen een tijdvak van drie maanden 20 of meer werknemers, werkzaam in een werkgebied om bedrijfseconomische redenen te ontslaan, moet dit melden aan de vakbonden. Dat is geregeld in de Wet melding collectief ontslag (WMCO). Met raadpleging van de vakbonden wordt in deze situatie bedoeld dat er overleg moet zijn geweest. Raadpleging betekent niet dat er overeenstemming moet worden bereikt met de vakbonden over het voornemen tot ontslag en over het daarbij te voeren beleid. Wanneer vakbonden schriftelijk verklaren dat er sprake is van een bedrijfseconomische noodzaak om arbeidsplaatsen te laten vervallen, dan hoeft de werkgever bij de ontslagaanvraag niet de bedrijfseconomische noodzaak te onderbouwen.
Alle vragen over bedrijfseconomisch ontslag door het UWV
Voor meer informatie over andere ontslaggronden, kunt u kijken naar:
3.1. Arbeidsovereenkomst eindigt van rechtswege
3.2. Arbeidsovereenkomst eindigt met wederzijds goedvinden
3.5. Ontbinding arbeidsovereenkomst door kantonrechter (overige gronden)
3.6. Ontbindende voorwaarde in de arbeidsovereenkomst en overlijden
3.7. Werkloosheid
3.8. Sociaal-plan en outplacement
Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.