Hoofdstuk 3.0.1. Wanneer dient aan een werknemer scholing aangeboden te worden?
In de melding van het ontslag aan de werknemer staat de motivatie rond het ontslag, waarbij ook wordt ingegaan op de mogelijkheden om ontslagen te voorkomen of te verminderen en de mogelijkheden om de gevolgen te verzachten. Dat laatste kan bijvoorbeeld door een eventuele afvloeiingsregeling en door maatregelen gericht op herplaatsing of omscholing.
De werkgever moet binnen de redelijke termijn kijken of herplaatsing voor de werknemer mogelijk is. Hierbij moet ook worden gekeken naar de mogelijkheid tot (om)scholing.
Wat zegt het UWV over het aanbieden van scholing?
Op grond van de bestaande regels geldt dat er voor een rechtsgeldig bedrijfseconomisch ontslag sprake moet zijn van een structureel verval van arbeidsplaatsen. Bovendien moeten mogelijkheden tot herplaatsing van de werknemer op een andere passende functie binnen een redelijke termijn, al dan niet met behulp van scholing, ontbreken. De werkgever moet dus bij de herplaatsingsmogelijkheden kijken naar mogelijkheden voor (om)scholing waardoor een werknemer in een passende functie terecht zou kunnen komen.
Alle vragen over bedrijfseconomisch ontslag door het UWV
Voor meer informatie over andere ontslaggronden, kunt u kijken naar:
3.1. Arbeidsovereenkomst eindigt van rechtswege
3.2. Arbeidsovereenkomst eindigt met wederzijds goedvinden
3.5. Ontbinding arbeidsovereenkomst door kantonrechter (overige gronden)
3.6. Ontbindende voorwaarde in de arbeidsovereenkomst en overlijden
3.7. Werkloosheid
3.8. Sociaal-plan en outplacement
Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.