Hoofdstuk 3.0.1. Wat houdt een overgang van onderneming in?
Van overgang van de onderneming is sprake wanneer de overnemer is te zien als de voortzetter van de onderneming, omdat deze in de situatie verkeert waarin hij dezelfde of vergelijkbare activiteiten kan gaan ontplooien. Bij het overnemen van de exploitatie moet de identiteit van de onderneming bewaard blijven. Dit zal het geval zijn als de vaste activa, handelsnaam, klantenregisters, administratie, personeel etc. worden overgenomen. Wordt er alleen een gebouw, alleen machines of alleen de groep werknemers overgenomen, dan is er doorgaans geen sprake van overgang van de onderneming. Toch kan als er bijvoorbeeld vrijwel alleen personeel wordt overgedragen, sprake zijn van overgang van een onderneming zijn, namelijk wanneer dat personeel de belangrijkste factor is. Als er meer overgenomen wordt, zoals naast het personeel ook opdrachten, dan is er snel sprake is van overgang (van de exploitatie) van een onderneming.
Voor de duur van een dienstverband is overgang van onderneming van belang. Als hier namelijk sprake van is, moeten de dienstjaren bij de vorige werkgever worden opgeteld met de dienstjaren bij de huidige werkgever. Alle rechten en plichten van de werknemer gaan namelijk mee over naar de overnemer.
Overgang van onderneming is dus niet een reden voor het aanvragen van ontslag, aangezien het personeel dan van rechtswege mee over gaat. Dat is enkel anders als er wel bedrijfseconomische redenen zijn aan te voeren.
Overgang van onderneming doet zich regelmatig voor, ook al realiseren de betrokken partijen zich dat niet. In veel gevallen gaat het om de verkoop van een onderneming, waarbij de ondernemer zijn activa gaat verkopen. Naast koop zal ook huur een overgang van de onderneming met zich mee kunnen brengen, wat ook voor vruchtgebruik, pacht en andere overeenkomsten kan gelden. Bij het einde van het verhuren, verpachten, vruchtgebruik en bij vernietiging of ontbinding van de koop gaat de onderneming eveneens over. Ook dan is er sprake van overgang van de onderneming. Voldoende is het dat in het kader van een contractuele betrekking een ander de zeggenschap en verantwoordelijkheid krijgt over de exploitatie van de onderneming.
Wat zegt het UWV over overgang van onderneming?
Bij een overgang van onderneming komt de werknemer van rechtswege in dienst bij de werkgever die overneemt. De arbeidsovereenkomst kan niet worden opgezegd vanwege de overgang van onderneming. Dit vindt u in artikel 7:670 lid 8 BW. Er kan wel (los van de overgang van onderneming) een bedrijfseconomische reden aanwezig zijn om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.
Alle vragen over bedrijfseconomisch ontslag door het UWV
Voor meer informatie over andere ontslaggronden, kunt u kijken naar:
3.1. Arbeidsovereenkomst eindigt van rechtswege
3.2. Arbeidsovereenkomst eindigt met wederzijds goedvinden
3.5. Ontbinding arbeidsovereenkomst door kantonrechter (overige gronden)
3.6. Ontbindende voorwaarde in de arbeidsovereenkomst en overlijden
3.7. Werkloosheid
3.8. Sociaal-plan en outplacement
Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.