Hoofdstuk 3.0.1. Wat bedoeld UWV met het RSIN-nummer en andere nummers in het formulier voor ontslag?
Het KVK-nummer is een nummer bestaande uit 8 cijfers. Dit nummer kan worden gevonden op het uittreksel van de Kamer van Koophandel.
Het RSIN-nummer is een nummer dat bestaat uit 9 cijfers en krijgt een onderneming toegewezen bij de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Ook dit nummer is dus op het uittreksel te vinden. De afkorting RSIN betekent Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer. Het RSIN-nummer is onder meer gekoppeld aan de Belastingdienst, de Basisregistratie Personen (BRP) en het Kadaster.
Het loonheffingennummer is het nummer dat een onderneming krijgt toegewezen van de Belastingdienst. Dit loonheffingennummer heeft de werkgever nodig om aangifte loonheffingen te kunnen doen en wordt vermeld op de correspondentie met de belastingdienst. Het loonheffingennummer bestaat uit 9 cijfers (dezelfde als het RSIN-nummer) en daarna nog twee cijfers na de L, dus L01 of L02, etc.
Als de werkgever een website heeft, kan het internetadres van deze website worden doorgegeven. Belangrijk is dat er op de website geen tegenstrijdige informatie wordt genoemd met de informatie die aan het UWV wordt doorgegeven. Bijvoorbeeld andere organogrammen of openstaande vacatures.
Wat geeft het UWV aan over welke werkgever de UWV-aanvraag indient?
RSIN betekent: Rechtspersonen Samenwerkingsverbanden Informatie Nummer (voorheen fiscaal nummer). Dit nummer staat op het uittreksel van de Kamer van Koophandel. Vaak kan het RSIN van de werkgever ook worden afgeleid van het loonheffingennummer van de werkgever. Het RSIN is dan hetzelfde als het loonheffingennummer, maar dan zonder de letter L en de 2 cijfers daarachter.
Het KvK-nummer staat op het uittreksel van de Kamer van Koophandel.
Verder zoeken
Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 3 over het einde van een dienstverband via het UWV. Zie voor meer informatie.
Alle vragen over bedrijfseconomisch ontslag door het UWV
Voor meer informatie over andere ontslaggronden, kunt u kijken naar:
3.1. Arbeidsovereenkomst eindigt van rechtswege
3.2. Arbeidsovereenkomst eindigt met wederzijds goedvinden
3.5. Ontbinding arbeidsovereenkomst door kantonrechter (overige gronden)
3.6. Ontbindende voorwaarde in de arbeidsovereenkomst en overlijden
3.7. Werkloosheid
3.8. Sociaal-plan en outplacement
Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.