Hoofdstuk 3.0.1. Wat moet je doen bij een vervallen loonkostensubsidie?
Als sprake is van het vervallen of verlagen van een voor een werknemer bestemde (en aldus persoonsgebonden) loonkostensubsidie, mag de werkgever deze werknemer voor ontslag voordragen (als herplaatsing in een andere functie niet mogelijk is). De werkgever dient dan wel aan te tonen wat de reden is voor het stoppen van de subsidie en laten zien welke pogingen er zijn gedaan om de subsidie te behouden, als ook waarom het werk niet op een andere wijze gefinancierd kan worden.
Als deze werknemer in feite hetzelfde (reguliere) werk verricht en even productief is als andere werknemers (waar geen loonkostensubsidie voor is verleend), zal het enkele feit dat voor een werknemer de loonkostensubsidie vervalt geen reden kunnen zijn voor het verlenen van toestemming.
Werkgever dient voorgaande met documenten te ondersteunen, voor zover mogelijk, zoals inzicht in de financiële positie en de toegevoegde waarde van de functie.
Wat zegt het UWV over het vervallen van loonkostensubsidie?
Als sprake is van het vervallen of verlagen van een voor een werknemer bestemde (en aldus persoonsgebonden) loonkostensubsidie, mag de werkgever deze werknemer voor ontslag voordragen (als herplaatsing in een andere functie niet mogelijk is).
Als deze werknemer in feite hetzelfde (reguliere) werk verricht en even productief is als andere werknemers (waar geen loonkostensubsidie voor is verleend), zal het enkele feit dat voor een werknemer de loonkostensubsidie vervalt geen reden kunnen zijn voor het verlenen van toestemming. Zie ook artikel 11 lid 7 van de Ontslagregeling.
Gelet op het bovenstaande dient de werkgever bij de aanvraag de volgende gegevens te verstrekken: – om welke loonkostensubsidie het gaat;
– waarom de loonkostensubsidie is vervallen/verlaagd;
– de ingangsdatum voor het vervallen/verlagen van de subsidie;
– welke inspanningen – indien mogelijk – zijn gedaan om de loonkostensubsidie te behouden;
– documenten waaruit blijkt dat de loonkostensubsidie daadwerkelijk vervalt/wordt verlaagd;
– welke functie/werkzaamheden de werknemer met de persoonsgebonden loonkostensubsidie vervult;
– of er andere werknemers (waarvoor geen loonkostensubsidie is verleend) zijn die feitelijk hetzelfde (reguliere) werk verrichten, en hoe de productiviteit van de werknemer (waarvoor loonkostensubsidie is verleend) zich verhoudt met die van deze werknemers.
Alle vragen over bedrijfseconomisch ontslag door het UWV
Voor meer informatie over andere ontslaggronden, kunt u kijken naar:
3.1. Arbeidsovereenkomst eindigt van rechtswege
3.2. Arbeidsovereenkomst eindigt met wederzijds goedvinden
3.5. Ontbinding arbeidsovereenkomst door kantonrechter (overige gronden)
3.6. Ontbindende voorwaarde in de arbeidsovereenkomst en overlijden
3.7. Werkloosheid
3.8. Sociaal-plan en outplacement
Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.