Hoofdstuk 3.0.1. Op welke datum stel je een vaststellingsovereenkomst aan medewerkers voor ?
Het advies is om een à twee dagen na het indienen van formulier A bij het UWV een gesprek te voeren met de werknemer. In dit gesprek wordt de vaststellingsovereenkomst voorgelegd, met een toelichting op het ontslag en de overeenkomst zelf. Dit wordt ook schriftelijk meegegeven aan de werknemer.
Bij het invullen van formulier A geeft het UWV ook de mogelijkheid om de procedure twee weken aan te houden. Deze periode is te gebruiken om met de werknemer in overleg te gaan en er met wederzijds goedvinden uit te komen.
De reden om wel eerst formulier A in te dienen voor het gesprek, is om te voorkomen dat de werknemer zich ziek meldt als reactie op het ontslag. Immers, als er een ontslagverbod geldt zoals ziekte, kan er niet worden opgezegd. Het is overigens de vraag of een dergelijke ziekmelding blijft staan, als dat puur een reactie is op het ontslag.
Bij grotere organisaties met een sociaal plan of waar men verplicht is een ondernemingsraad of vakbond te informeren, gaat deze volgorde niet. Hier zal de werkgever eerder met de werknemer in gesprek moeten gaan en daarbij moeten peilen of de werknemer met de geboden regeling (eventueel het sociaal plan) wenst in te stemmen.
Wat geeft het UWV aan over wachttijd in verband met onderhandeling over vaststellingsovereenkomst?
Bij het wachten in verband met onderhandeling over een vaststellingsovereenkomst, moet er een voorlopige aanvraag ingediend worden. Dan moet de werkgever formulier A volledig ingevuld naar het UWV opsturen. Daarnaast moet de werkgever als bijlage een lijst mee sturen met daarop de naam en adresgegevens en het Burgerservicenummer van de werknemer(s) voor wie een ontslagvergunning aangevraagd wordt.
In Formulier A wordt de vraag gesteld of de werkgever de werknemer ook een vaststellingsovereenkomst heeft voorgelegd of dat nog wenst te doen. De werkgever kan dat dan aangeven, waarna de tijd wordt gegeven om er met de werknemer uit te komen, voordat de formulieren B en C ingediend moeten worden.
Verder zoeken
Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 3 over het einde van een dienstverband via het UWV. Zie voor meer informatie.
Alle vragen over bedrijfseconomisch ontslag door het UWV
Voor meer informatie over andere ontslaggronden, kunt u kijken naar:
3.1. Arbeidsovereenkomst eindigt van rechtswege
3.2. Arbeidsovereenkomst eindigt met wederzijds goedvinden
3.5. Ontbinding arbeidsovereenkomst door kantonrechter (overige gronden)
3.6. Ontbindende voorwaarde in de arbeidsovereenkomst en overlijden
3.7. Werkloosheid
3.8. Sociaal-plan en outplacement
Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.