Hoofdstuk 3.0.1. Wat is de fulltimenorm bij een ontslagaanvraag?
Fulltime werken betekent dat een werknemer voltijd werkt, dus iemand die een volledige werkweek in dienstverband werkt. Een volledige werkweek is in de meeste gevallen tussen de 36 en 40 uur per week, afhankelijk van het bedrijfsbeleid. Als er een CAO van toepassing is op de arbeidsverhouding, kan daar eveneens uit opgemaakt worden wat de voltijdsnorm is. Als dit 40 uur is, dan ziet dat op 1 FTE (fulltime-equivalent). Als een werknemer bijvoorbeeld 24 uur werkt, is dat is dat geval 0,6 fte. Op de loonstrook wordt eveneens meestal aangegeven hoeveel procent van de fulltimenorm er wordt gewerkt.
Wat zegt het UWV over wanneer iemand een fulltimer is?
Voor zover een werkgever is uitgegaan van fte’s (fulltime equivalenten), moet dit voor het afspiegelingsbeginsel door de werkgever worden omgerekend naar het aantal werknemers werkzaam in deze categorie uitwisselbare functies.
Artikel 11 lid 1 van de Ontslagregeling geeft aan dat op basis van het afspiegelingsbeginsel bepaald moet worden welke werknemer voor ontslag in aanmerking komt. Het komt er samengevat op neer dat het personeelsbestand zo moet worden ingekrompen dat de leeftijdsopbouw van de werknemers (inclusief payrollwerknemers) binnen de categorie uitwisselbare functies voor en na de reorganisatie verhoudingsgewijs zoveel mogelijk gelijk blijft en dat binnen elke leeftijdsgroep de werknemer met het kortste dienstverband als eerste voor ontslag in aanmerking komt. Het gaat daarbij om het vervallen van fysieke arbeidsplaatsen ongeacht op welke basis (vast en/of tijdelijk) of met welke urenomvang (voltijd of deeltijd) de werknemers werkzaam zijn.
Verder zoeken
Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 3 over het einde van een dienstverband via het UWV. Zie voor meer informatie.
Alle vragen over bedrijfseconomisch ontslag door het UWV
Voor meer informatie over andere ontslaggronden, kunt u kijken naar:
3.1. Arbeidsovereenkomst eindigt van rechtswege
3.2. Arbeidsovereenkomst eindigt met wederzijds goedvinden
3.5. Ontbinding arbeidsovereenkomst door kantonrechter (overige gronden)
3.6. Ontbindende voorwaarde in de arbeidsovereenkomst en overlijden
3.7. Werkloosheid
3.8. Sociaal-plan en outplacement
Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.