Het einde van het contract kan op een aantal manieren plaatsvinden. Waarbij de werkgever; maar ook de werknemer verschillende mogelijkheden heeft. Wat te doen op het moment dat er ontslag gegeven wordt in een van de onderstaande gevallen?
Ontslag:
– met wederzijds goedvinden: Indien de werkgever en werknemer het erover eens zijn dat het contract beëindigd dient te worden, kan dit door middel van een vaststellingsovereenkomst of beeïndigingsovereenkomst. Ook wel een beëindiging met wederzijds goedvinden genoemd, meer informatie hierover staat in hoofdstuk 3.1.
– van rechtswege: Is er een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd dan eindigt deze aan het einde van de termijn die bij de start is overeengekomen, dit heet een einde van rechtswege, waarvoor geen opzegging nodig is. Meer informatie over een einde van rechtswege staat in hoofdstuk 3.2.
– via de kantonrechter: Is er sprake van een verstoorde verhouding dan kan een werkgever of werknemer een procedure starten via de kantonrechter. Meer informatie over een ontslagprocedure via de kantonrechter staat in hoofdstuk 3.3.
– voor zover vereist: Bestaat er twijfel of het contract wel daadwerkelijk geëindigd is, dan wordt er doorgaans ook een ontslag voor zover vereist aangevraagd via de kantonrechter. Mocht het ontslag niet geldig zijn dan kan op basis daarvan de kantonrechter direct een beëindiging van het dienstverband verzorgen. Meer informatie hierover staat in hoofdstuk 3.3.4.
– wegens wanprestatie: Houdt iemand zich niet aan de afspraken uit de arbeidsovereenkomst dan is sprake van wanprestatie, de gevolgen hiervan staan beschreven in hoofdstuk 3.3.5.
– tijdens proeftijd: Is in het contract een proeftijd opgenomen, dan is het mogelijk om in de eerste (twee) maand(en) het contract zo op te zeggen. Dit kan op elk moment gebeuren en zelf zonder (goede) reden. Meer informatie over ontslag tijdens proeftijd in hoofdstuk 3.4.1.
– op staande voet: Is er sprake van een voorval dat niet toegestaan kan worden, dan is het mogelijk een ontslag op staande voet aan te zeggen. Hiermee wordt per direct het dienstverband beëindigd. Of een ontslag op staande voet het voorval rechtvaardigt kunt u teruglezen in hoofdstuk 3.4.2.
– bij contract voor onbepaalde tijd met vergunning UWV: Bestaat er een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, dan dient voor beëindiging hiervan een vergunning via het UWV aangevraagd worden. Meer informatie hierover staat in hoofdstuk 3.4.3.
Is er een arbeidsverhouding voor bepaalde tijd, dan dient bij tussentijds opzeggen (vanuit de werkgever) ook een vergunning aangevraagd te worden bij het UWV. Meer informatie tussentijds ontslag bij een contract bepaalde tijd staat in hoofdstuk 3.4.4.
– bij faillissement: Ziet het er financieel niet goed uit en zit er een faillissement aan te komen? Meer informatie over het ontslag tijdens faillissement staat in hoofdstuk 3.4.6.
– op eigen verzoek: Geen uitdaging meer in het werk dan kan op eigen verzoek ontslag ingediend worden. Meer informatie over een ontslag op eigen verzoek in hoofdstuk 3.4.7.
– bij het gebruik van een ontbindende voorwaarde: Is er een voorwaarde opnemen op basis waarvan de arbeidsovereenkomst beëindigd kan worden is mogelijk, maar niet alles is toegestaan. Meer informatie over het gebruik van een ontbindende voorwaarde staat in hoofdstuk 3.5.1.
– bij het bereiken van pensioengerechtigde leeftijd: In de arbeidsovereenkomst kan opgenomen worden dat bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd het contract rechtsgeldig is beëindigd. Meer informatie over het einde van het dienstverband bij 65 jaar staat in hoofdstuk 3.5.2.
– bij overlijden van werknemer of werkgever: Als een werkgever of werknemer overlijdt, zal het dienstverband beëindigd worden. Meer informatie hoe een einde bij overlijden in zijn werk gaat staat in hoofdstuk 3.6.
– bij collectief ontslag: Is er sprake van een reorganisatie of een collectief ontslag. Dan wordt er doorgaans gebruik gemaakt van een sociaal plan, hierin kan worden opgenomen dat werknemers geholpen worden bij het zoeken van ander werk elders, ook wel outplacement genoemd. Meer informatie over een sociaal plan en outplacement staat in hoofdstuk 3.8.
– wegens ongewenste intimiteit: Vindt er ongewenste intimiteit plaats op het werk, dan is een stelregel niet te noemen. Leidend is of de persoonlijke grens wordt overschreden. Meer informatie over seksuele intimidatie staat in hoofdstuk 7.