Nieuws over arbeidsrecht | Datum: 8 mei 2018 | Auteur: Sanne Coevert
Ontbinding arbeidsovereenkomst na een ongepaste jubileumviering
In een recente uitspraak van de kantonrechter uit Den Haag is de arbeidsovereenkomst tussen een werkgever en een werknemer ontbonden na een ongepaste viering van een twaalfeneenhalfjarig werkjubileum.
De werknemer was twaalf en een half jaar in dienst bij Coöperatie royal FloraHolland (RFH). RFH is werkzaam op het gebied van de sierteelt van bloemen. Hij mocht het jubileum met een budget van 125 euro vieren. Met zijn leidinggevende heeft de werknemer besproken dat hij het budget zou besteden aan broodjes kroket en koppen soep voor in de bedrijfskantine. Daarvoor zou de werknemer een aantal collega´s uitnodigen.
Het jubileum is vervolgens met ongeveer 30 collega´s in de bedrijfskantine gevierd. Daar heeft de werknemer een speech gehouden waarna een vrouw werd binnengebracht die een striptease-act heeft uitgevoerd. Collega´s werden daarbij oa gevraagd om de billen van de vrouw in te smeren met olie, om haar te slaan met een zweepje en om slagroom van haar lichaam te likken. Drie dagen later is de werknemer geschorst om onderzoek te doen naar de jubileumviering. Na het onderzoek heeft de werkgever de kantonrechter verzocht de arbeidsovereenkomst te ontbinden wegens verwijtbaar gedrag.
Uit verklaringen van aanwezige collega´s die tijdens het onderzoek zijn opgesteld blijkt dat de werknemer zich, tijdens het houden van de speech, negatief heeft uitgelaten over zijn werkgever. De werknemer heeft dit ontkend. Daarnaast heeft de werknemer verklaard dat de striptease-act geregeld was door een klant. Uit verklaringen van de collega´s komt naar voren dat de werknemer de striptease-act zelf geregeld heeft en dat hij collega´s heeft gevraagd om in de verklaringen aan te geven dat de striptease-act een cadeau van een klant was.
Volgens de kantonrechter is er onvoldoende bewijs om aan te tonen dat de werknemer zich voorafgaand aan de viering van het jubileum bewust is geweest van de ongepastheid van de wijze van de viering. De kantonrechter verwijt de werknemer wel dat hij de gevolgen van zijn toespraak en van het inhuren van een striptease-act op de werkvloer onvoldoende heeft doordacht. Volgens de kantonrechter heeft de werknemer daardoor zijn collega´s overvallen met een situatie waar niet iedereen deel van had willen uitmaken. Dat de werknemer daar vervolgens geen verantwoordelijkheid voor heeft genomen, maar juist geprobeerd heeft zichzelf te ontzien door anderen te vragen om valse verklaringen af te leggen, valt de werknemer volgens de kantonrechter wel aan te rekenen. De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst wegens een verstoorde arbeidsverhouding. De kantonrechter oordeelde dat er geen sprake was van (ernstig) verwijtbaar gedrag. Hierdoor moet de werkgever wel de transitievergoeding aan de werknemer betalen.
Kantonrechter Den Haag is van 20 maart 2018; AR 2018-0487
Geef een reactie