Nieuws over arbeidsrecht | Datum: 28 februari 2017 | Auteur: Tjitske Dijkstra
Verboden onderscheid door overnemer
Op 28 juni 2016 gingen McGregor Fashion Group en Adam Menswear failliet. Doniger nam een deel van de bedrijfsactiviteiten over en bood een deel van het personeel een contract aan. Daarbij paste Doniger een anciënniteitscriterium toe. Dit hield in dat de mensen die zeven jaar of langer werkten bij de failliete winkels in beginsel geen contract kregen. Een aantal werknemers van de failliete winkels stelden dat Doniger hiermee verboden onderscheid naar leeftijd heeft gemaakt en hebben de situatie voorgelegd aan het College voor de Rechten van de Mens.
Volgens het College kan een nieuwe organisatie niet alle werknemers overnemen. Dat is niet te vermijden. Maar de gevolgen hiervan moeten wel zo goed mogelijk worden verspreid over alle personeelsleden. Bij Doniger is vooral de groep oudere werknemers geraakt Doniger heeft derhalve niet kunnen aantonen dat het gemaakte onderscheid naar leeftijd objectief gerechtvaardigd is. Hoewel het realiseren van een succesvolle doorstart belangrijk is en het anciënniteitscriterium kan helpen daaraan bij te dragen, is hier niet voldaan aan de proportionaliteitseis aangezien het criterium louter is toegepast op grond van financieel-economische overwegingen. Er is dus sprake van verboden onderscheid.
Zie de uitspraak van College voor de Rechten van de Mens van 9 februari 2017: https://www.mensenrechten.nl/publicaties/oordelen/2017-11/detail
Arbeidsrechtelijke gevolgen
Een oordeel van het College van de Rechten van de mens is niet bindend. De werknemers die het hier betreft kunnen een contract dus niet afdwingen. Doch uit de statistieken blijkt dat de oordelen in de meeste gevallen wel worden opgevolgd.
Als een werknemer wel een bindende uitspraak of een schadevergoeding wil eisen, zal hij daarvoor naar de rechter moeten stappen. Het oordeel van het College wordt dan in de rechtszaak meegenomen.
Lees meer over (on)gelijke behandeling
Geef een reactie