Hoofdstuk 1.1.2.5. Werk op afroep
Er kan ook werk verricht worden op afroep. Dat betekent dat de oproepkracht komt werken als hij daarvoor wordt opgeroepen. Dat gebeurt dan wel op grond van een arbeidsovereenkomst. Er zijn verschillende vormen van werken op afroep:
- Oproepovereenkomst met voorovereenkomst: als de werkgever de werknemer oproept om te werken, beslist de werknemer zelf of hij daar wel of niet op ingaat. Als de werknemer daarop ingaat, ontstaat er een arbeidsovereenkomst waarbij de afspraken gelden van de voorovereenkomst. Voor elke periode die wordt gewerkt, ontstaat er een nieuw contract. Dat betekent ook dat na drie oproepen, drie opvolgende arbeidsovereenkomsten zijn ontstaan waarna een contract voor onbepaalde tijd ontstaat.
- Nulurencontract: werknemer gaat aan het werk bij een oproep, er is een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd, maar er is geen afspraak over het aantal uren dat er wordt gewerkt.
- Min-maxcontract: Er is een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd waarin een minimum aantal uren per week, maand of jaar zijn opgenomen en er is een afspraak gemaakt over het maximum aantal uren.
De nuluren- en min-maxcontracten worden mogelijk afgeschaft, althans dat is het voorstel van de minister dat in april 2023 is gedaan. Voor scholieren en studenten zou dan een uitzondering gemaakt worden. De nulurencontracten worden dan vervangen door zogenoemde basiscontracten, maar dit zal verder moeten worden uitgewerkt. Wellicht dat hierover in 2024 meer informatie over bekend gaat worden.
Uitgebreide informatie over oproepkrachten is te vinden in hoofdstuk 6.3.3.5.
Verder zoeken
Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 1 over het aangaan van de arbeidsovereenkomst en de rechten en plichten die hierdoor ontstaan. U vindt in dit deel informatie over:
1.1. Wat is een arbeidsovereenkomst en welke contracten zijn er?
1.2. Tot stand komen van de arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werknemer
1.3. Inhoud van de arbeidsovereenkomst (o.a. contract bepaalde tijd, concurrentiebeding, proeftijd, nevenwerk, boetebeding, geheimhouding, detachering)
1.4. Rechten en plichten door aangaan arbeidscontract
1.5. Collectieve arbeidsovereenkomst (CAO)
1.6. Reglement / personeelshandboek
1.7. Verrichten van werk door vreemdelingen
1.8. Medewerkers in dienst van een maatschap of vennootschap
1.9. Arbeidsbemiddeling door het UWV
1.10. Stimulerende maatregelen voor werklozen
Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.