Hoofdstuk 5.1.8.2. Ontslagbescherming (voormalig) leden OR
Het algemene verbod tot benadeling is uitgewerkt door het bieden van nadere ontslagbescherming bij het beëindigen van het arbeidscontract. Onder deze omschrijving valt niet de situatie dat de arbeidsovereenkomst van rechtswege eindigt, waardoor de arbeidsovereenkomst eindigt door het verstrijken van de duur waarvoor zij is aangegaan (3.1.).
Bij de beëindiging moet onderscheid gemaakt worden tussen enerzijds medewerkers die lid zijn van de (groeps-, centrale-, Europese-) ondernemingsraad, personeelsvertegenwoordiging, lid is van een vaste of onderdeelcommissie of plaatsvervangend lid is, dan wel secretaris is van de raad, alsmede om een medewerker die behoort tot een bijzondere onderhandelingsgroep of krachtens de Wet op de Europese ondernemingsraden optreedt als vertegenwoordiger (A.).
Anderzijds medewerkers die op het moment van de opzegging op de kandidatenlijst staan of bij de opzegging lid zijn van een voorbereidingscommissie, dan wel actief zijn als deskundige ingevolge de arbowet, als ook om medewerkers die korter dan twee jaar geleden (plaatsvervangend) lid zijn geweest van de raad, personeelsvertegenwoordiging, vaste of onderdeelcommissie, alsmede om medewerkers die korter dan twee jaar geleden krachtens de Wet op de Europese ondernemingsraden medewerkers vertegenwoordigen (B.).
De gevolgen van het overtreden van ontslagverbod worden uitgewerkt in hoofdstuk C.
A. Beëindiging arbeidsovereenkomst van een lid van de ondernemingsraad, personeelsvertegenwoordiging of commissie, of van de secretaris
De ondernemer mag de arbeidsovereenkomst niet beëindigen als een medewerker lid is van de raad of personeelsvertegenwoordiging (pv) lid is van een vaste of onderdeel commissie of plaatsvervangend lid is, dan wel secretaris is van de raad of p.v., alsmede medewerkers die behoren tot een bijzondere onderhandelingsgroep of krachtens de Wet op de Europese ondernemingsraden optreden als vertegenwoordiger (art 7:670 BW).
De beëindiging mag echter wel plaatsvinden:
- Als het lid met de beëindiging instemt (3.2.);
- Wanneer ontslag op staande voet plaatsvindt wegens een dringende reden (3.3.2.);
- Indien de kantonrechter de arbeidsovereenkomst ontbindt wegens gewichtige reden (3.5.).
- Als de beëindiging plaatsvindt doordat de werkzaamheden van (een onderdeel van) de ondernemingen worden gestopt (3.4.5.).
B. Beëindiging van de arbeidsovereenkomst met overige medewerkers die betrokken zijn (geweest) bij de medezeggenschap
Het gaat hier om het beëindigen van de arbeidsovereenkomst:
- met een medewerker die korter dan twee jaar geleden (plaatsvervangend) lid is geweest van de ondernemingsraad, personeelsvertegenwoordiging of vaste of onderdeelcommissie.
- met een medewerker die korter dan twee jaar geleden lid is geweest van een Europese ondernemingsraad of bijzondere onderhandelingsgroep, dan wel die krachtens de Wet op de Europese ondernemingsraden optrad als vertegenwoordiger
- met een medewerker die op een kandidatenlijst staat terwijl de verkiezingen nog niet zijn gehouden,
- met een medewerker die lid is van een voorbereidende commissie.
- met een medewerker die deskundige is volgens de arbowet (art 14-2 AW).
Voor de beëindiging van de arbeidsovereenkomst met dergelijke medewerkers is toestemming van de kantonrechter nodig (art 7:670a BW). Dat betekent dat de werkgever er voor zal kiezen de arbeidsovereenkomst met die medewerker te laten ontbinden (3.5.). Verder mag beëindiging zonder toestemming plaatsvinden, als een medewerker met de beëindiging instemt (3.2.), op staande voet wordt ontslagen (3.3.2.) of indien de beëindiging plaatsvindt doordat de werkzaamheden van (een onderdeel van) de ondernemingen stoppen (3.4.5.).
C. Beëindiging in strijd met het ontslagverbod is nietig
De opzegging die strijdig is met de opzeggingsverboden kan vernietigd worden door kennisgeving aan de werkgever binnen 2 maanden (art 7:677-5 BW). Dat betekent dat de opzegging wordt geacht niet te hebben plaatsgevonden, waardoor de arbeidsovereenkomst op die grond niet is geëindigd. De medewerker kan loon en tewerkstelling vorderen. Voor meer informatie wordt er verwezen naar hoofdstukken over de opzeggingsverboden (3.4.1.).
Verder zoeken
Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 5 over de medezeggenschap. U vindt in dit deel informatie over collectieve regelingen die voor werkgevers en werknemers gelden op grond van hun arbeidsovereenkomsten:
5.1. Ondernemingsraad (o.a. instellen, advies, instemming, recht op informatie)
5.2. Arbeidsomstandigheden bij de werkgever (o.a. arbobeleid, arbeidsinspectie)
5.3. Arbeidstijden voor werknemers (o.a. vaststellen, veranderen)
Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.