Nieuws over arbeidsrecht | Datum: 31 maart 2020 | Auteur: Sanne Coevert
Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)
Omdat een opdrachtgever veelal op korte termijn kan stoppen met het inlenen van een ZZP’er, is dit de groep die veelal als eerst zonder werk en inkomen komt te zitten. Een groep die – naast het gemis van ontslagbescherming – geen WW-uitkering bij het UWV kan aanvragen, aangezien over de inkomsten van de zelfstandige geen premies voor deze werknemersverzekering zijn afgedragen. Er zal in dit artikel uitgebreid op de overbruggingsregeling voor de ZZP’er worden ingegaan.
Overbrugging voor de Zelfstandige zonder personeel
Een zelfstandige zonder opdrachten verliest inkomen en krijgt geen WW-uitkering, waarna – als er geen andere inkomsten gevonden worden – normaal gesproken de bijstand resteert. Met deze overbruggingsregeling kunnen zelfstandig ondernemers maximaal 1.500 euro netto per maand ontvangen. De regeling is gebaseerd op de al bestaande bijstandsregeling (Besluit bijstandverlening zelfstandigen), maar wordt sneller behandeld en verstrekt.
Voorheen gold dat wanneer gemeenten bijstand verleenden aan zelfstandigen, er door de gemeente eerst gekeken werd naar de gezinssituatie. Er werd gekeken naar de inkomsten van een eventuele partner en er werd verwacht dat de zelfstandige eerst ging terugvallen op het opgebouwde vermogen (huis & spaargeld). Het handhaven van deze strenge “opsnoeptoetsing” kan ertoe leiden dat veel ZZP’ers niet voor bijstand in aanmerking komen.
De overheid wil ter voorkoming van bestedingsverlies van een grote groep ZZP’ers in de huidige tijden van corona de ZZP’er tegemoetkomen. De ZZP’er kan eerder voor bijstand in aanmerking komen. De gemeentes zullen bijstandslokketten voor ZZP’ers openen, waarbij ZZP’ers digitaal een formulier met vragen kunnen invullen om daarmee de bijstandsuitkering aan te vragen.
Het gaat dus om een aanvulling tot het minimuminkomen, dat kan afhankelijk van gezinssituatie oplopen tot maximaal € 1500,- per huishouden. Nieuw is dus dat er niet meer wordt gekeken naar de levensvatbaarheidstoets en evenmin een partnertoets en vermogenstoets wordt gedaan. De toekenning van deze uitkering zal snel kunnen plaatsvinden, vermoedelijk na zo’n vier weken. De nieuwe regeling geldt voor maximaal drie maanden (wat eventueel wordt verlengd met 3 maanden).
Deze versnelde procedure geldt ook voor aanvragen voor een lening voor bedrijfskapitaal tot maximaal 10.157 euro tegen 2% rente. De maximale looptijd van een lening is 3 jaar. Tot 1 januari 2021 hoeft er nog niet te worden afgelost. Het bedrijfskapitaal mag niet gebruikt worden om bestaande leningen te herfinancieren. Per huishouden kan maximaal 1 keer een uitkering en/of bedrijfskapitaal worden toegekend.
Kern van de regeling is dat zelfstandigen die een bedrijf zonder personeel runnen dat normaal levensvatbaar is worden geholpen om een bijzondere tijd van slapte in het werk door te komen. De regeling is bedoeld als inkomen voor onderhoud en/of het financieel overeind houden van het bedrijf. De regeling vereist dat de zelfstandige een beroep of bedrijf uitoefent in Nederland, dat ingeschreven staan bij de KVK, een leeftijd heeft tussen de 18 jaar en de AOW-leeftijd, waarbij minimaal voor 1225 uur per jaar wordt gewerkt.
Conclusie
Geconcludeerd kan worden dat een ZZP’er die niet in dienst is, geen ontslagbescherming geniet en bij verlies van werk, verlies van inkomen lijdt en geen WW-uitkering ontvangt. Tijdens de coronacrisis kan de ZZP’er gemakkelijker en sneller in aanmerking voor bijstand komen. De regeling is bedoeld als inkomen voor onderhoud en/of het financieel overeind houden van het bedrijf.
Graag verwijzen u naar onze Toolbox, waar meerdere vraagstukken rondom werk en de coronacrisis worden beantwoord.
Andere nieuwsartikelen over het coronavirus treft u hier aan.
Geef een reactie