Nieuws over arbeidsrecht | Datum: 16 mei 2019 | Auteur: Sanne Coevert
Beoordeling door de bedrijfsarts afhouden leidt tot een verstoorde arbeidsverhouding
Wanneer een werknemer zich zeer regelmatig ziek meldt, is er sprake van samengesteld ziekteverzuim. De werkgever heeft dan vanwege de wet Poortwachter de verplichting om een re-integratieplan op te stellen. Hierbij hoort een probleemanalyse door de bedrijfsarts. Wanneer een werknemer herhaaldelijk weigert om met de bedrijfsarts in gesprek te gaan, kan dit leiden tot een verstoorde arbeidsverhouding.
De situatie:
De werkneemster werkt als caissière bij de Albert Heijn. De werkneemster heeft zich van 1 april 2017 tot 31 december 2017 voor 39% van de diensten ziek gemeld. In de periode van 1 januari 2018 tot 9 juni 2018 heeft de werkneemster zich voor 94% van de diensten ziek gemeld. Tijdens de ziekmeldingen heeft de Albert Heijn meerdere malen voor de werkneemster afspraken bij de bedrijfsarts gemaakt. De werkneemster heeft zich steeds kort voor de afspraken beter gemeld. De Albert Heijn heeft aangegeven dat er sprake is van samengesteld ziekteverzuim waarbij de bedrijfsarts een probleemanalyse moet opstellen. De werkneemster weigerde steeds om de bedrijfsarts te bezoeken aangezien zij weer beter was. De Albert Heijn heeft de loonbetaling stopgezet. Er is ontbinding bij de kantonrechter gevraagd wegens een verstoorde arbeidsverhouding.
De beoordeling:
Volgens de kantonrechter was een minder strikte en juridische houding van de werkneemster ten opzichte van het contact met de bedrijfsarts op zijn plaats geweest, gelet op de frequentie van het ziekteverzuim en de snelheid waarmee de ziekmeldingen zich steeds opvolgden. Door het steeds ziek en weer beter melden en daaraan te verbinden dat zij de bedrijfsarts niet hoeft te bezoeken, heeft de werkneemster een beoordeling door de bedrijfsarts gefrustreerd. Gelet op de frequentie van het ziekteverzuim zou de werkneemster de bedrijfsarts hebben moeten bezoeken. Bovendien heeft de loonsanctie de werkneemster ook niet aangemoedigd om alsnog bij de bedrijfsarts te verschijnen, terwijl deze sanctie ten tijde van de zitting al bijna 9 maanden van kracht is.
Gelet op het hierboven genoemde vindt de kantonrechter dat er een voldoende consistent beeld is van een ernstige en duurzaam verstoorde arbeidsverhouding. De kantonrechter ontbindt dan ook de arbeidsovereenkomst. Aangezien er geen sprake is van ernstig verwijtbaar handelen door de werknemer is de transitievergoeding toegewezen.
De conclusie:
Doordat de werkneemster steeds heeft geweigerd om de bedrijfsarts te bezoeken, is een beoordeling door de bedrijfsarts onmogelijk gemaakt. Hierdoor is er sprake van een ernstig en duurzaam verstoorde arbeidsverhouding.
Lees hier de volledige uitspraak
Kijk hier voor meer informatie over ziekteverzuim
Kijk hier voor meer informatie over ziekteverzuimbeleid
Geef een reactie