Nieuws over arbeidsrecht | Datum: 17 januari 2019 | Auteur: Sanne Coevert
Uitspraak Arbeidsrechter over stukloon
Als arbeidsrechter kregen wij de vraag voorgelegd of een freelancer met wie in 2017 is overeengekomen dat zij een stukloon ontvangt, ondanks deze afspraken het minimumloon moet ontvangen over de gewerkte tijd.
We geven in onderstaande een vereenvoudigde uitleg van de zaak die in werkelijkheid wat gecompliceerder was.
De situatie:
De werkgever en de freelancer zijn in 2017 een overeenkomst van opdracht aangegaan. Hierbij is afgesproken dat de freelancer met stukloon wordt betaald. Dit houdt in dat wanneer de freelancer niets verkoopt, zij ook niets verdient en omgekeerd kan zij meer verdienen als zij veel verkoopt. Sinds 1 januari 2018 geldt het minimumloon ook in geval stukloon is overeengekomen. De opdrachtgever en de opdrachtnemer (de freelancer) hebben nu een verschil van inzicht over of deze wetswijziging ook van toepassing is gezien de eerdere afspraak in hun overeenkomst van opdracht. De opdrachtgever vindt dat de overeenkomst moet blijven zoals deze is en de freelancer is van mening dat zij nu ook recht heeft op het minimumloon.
De overweging:
De arbitrage van Arbeidsrechter heeft gekeken naar de wettelijke bepalingen omtrent betaling middels stukloon. Sinds 1 januari 2018 geldt de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML) ook voor personen die geen arbeidsovereenkomst hebben maar wel werken op basis van een overeenkomst tegen beloning. Dit houdt in dat deze freelancer recht heeft op het minimumloon over het gemiddelde aantal gewerkte uren. Wanneer een werkgever minder dan het minimumloon voor de gewerkte uren uitbetaalt, dan moet het contract aangepast worden. Daarnaast moet de werkgever het aantal uren registreren dat de freelancers aan het werk zijn en de beloning bijhouden die zij daarvoor ontvangen. Uit de administratie moet blijken dat de freelancers minstens het minimumloon uitbetaald krijgen voor het gemiddeld aantal uren dat zij werken.
Conclusie:
Ook wanneer een overeenkomst van opdracht vóór ingang van de wetswijziging van kracht is geworden, heeft de freelancer recht op het minimumloon over het gemiddeld aantal gewerkte uren. Een aanpassing van de overeenkomst en wijze van uitvoering daarvan is daarmee op zijn plaats.
Voorgaande geldt voor de overeenkomst van opdracht en bijvoorbeeld ook de overeenkomst voor de aanneming van werk. Het minimumloon gaat niet op voor mensen die daadwerkelijk als zelfstandig ondernemers zijn aan te merken, dus mensen die werken op basis van deze overeenkomst in de zelfstandige uitoefening van beroep of bedrijf. Daarvan was hier geen sprake.
Lees meer over de arbitrage van de Arbeidsrechter
Lees meer over het minimumloon hoofdstuk 4.1.6
Geef een reactie