Nieuws over arbeidsrecht | Datum: 6 november 2018 | Auteur: Gabriëlla Velting
Hoe kom ik van mijn concurrentiebeding af?
Voldoet het concurrentiebeding aan de wettelijke eisen?
Allereerst is het belangrijk om te controleren of het concurrentiebeding aan de eisen voldoet en dus rechtsgeldig is. De wet stelt dat een concurrentiebeding geldig is wanneer deze schriftelijk is opgenomen is een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd met een meerderjarige werknemer.
Daarnaast kan een concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd ook rechtsgeldig zijn, mits er is voldaan aan de motiveringsplicht. Zie ook ons andere artikel hierover: Concurrentiebeding geldig in tijdelijk contract?
Gevolgen niet nakomen concurrentiebeding
Als blijkt dat er een rechtsgeldig concurrentiebeding is overeengekomen, is het verstandig hier niet te lichtzinnig over te denken. In beginsel is overtreding van het concurrentiebeding een tekortkoming in de nakoming. De ex-werkgever kan nakoming van het beding vorderen en daarnaast een schadevergoeding eisen voor de geleden schade. Doordat het moeilijk is om de geleden schade vast te stellen wordt er vaak een boete gekoppeld aan het overtreden van het concurrentiebeding.
Voorgaande betekent in de praktijk dat de werknemer het werk bij de concurrent of in zijn eigen praktijk moet stoppen en dus geen inkomen kan genereren. Omdat de werknemer waarschijnlijk zelf het contract bij de werkgever heeft opgezegd, is er geen recht op een uitkering. Daarnaast moet dus ook nog eventueel een boete betaald worden vanwege het niet nakomen van het concurrentiebeding.
Eerst in gesprek met de werkgever
Het is verstandig om in gesprek te gaan met de werkgever over het concurrentiebeding. Het is belangrijk om in dit gesprek openheid van zaken te geven wat betreft de de werkzaamheden bij de nieuwe werkgever.
In dit gesprek kunnen werknemer en werkgever elkaars belangen bespreken. Waarom is het voor de werkgever zo belangrijk dat het concurrentiebeding nagekomen wordt en op welke manier zou hij schade kunnen lopen wanneer het concurrentiebeding niet wordt nagekomen? Waarom is het voor de werknemer belangrijk om niet te worden gebonden aan het concurrentiebeding en op welke manier wordt hij door het concurrentiebeding beperkt?
Eventueel kunnen beiden partijen een compromis sluiten en kunnen zij afspraken maken óf en hoe een concurrentiebeding moet worden nageleefd. Op deze manier kan er rekening worden gehouden met de belangen van beide partijen. Het is verstandig om deze afspraken wel op papier vast te leggen.
Naar de rechter
Mocht een dergelijk gesprek niets opleveren, dan kan de werknemer naar de rechter gaan voor een oordeel over het concurrentiebeding. Het is belangrijk om de arbeidsovereenkomst met de oude werkgever dan nog niet op te zeggen, er rekening mee houdend dat het concurrentiebeding in stand blijft.
Er kan worden gekozen voor een spoedprocedure als er haast is bij het oordeel, of een uitgebreide procedure. In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een spoedprocedure, omdat de werknemer er belang bij heeft snel over te kunnen stappen naar de nieuwe werkgever. De uitspraak in een spoedprocedure blijft geldig tot er een uitspraak wordt gedaan in een uitgebreide procedure.
Als er gelijk voor een uitgebreide procedure wordt gekozen, bestaat de kans dat de duur van de procedure langer is dan de duur van het concurrentiebeding en een vernietiging van een concurrentiebeding heeft weinig nut als de duur van het concurrentiebeding al is verstreken.
In een rechterlijke procedure proberen beide partijen hun belang bij het wel of niet in standhouden van het concurrentiebeding aan de rechter duidelijk te maken. De rechter weegt de belangen van de werknemer en de werkgever tegen elkaar af en op basis hiervan kan de rechter besluiten om het concurrentiebeding in stand te houden, het concurrentiebeding te matigen of het concurrentiebeding te schorsen dan wel te vernietigen.
Belangen van werknemer en werkgever
De belangen van de werknemer en werkgever worden door de rechter meegenomen in zijn besluit.
Hieronder twee verschillende uitspraken waarbij rekening is gehouden met de belangen die werknemer en werkgever hebben bij het wel of niet nakomen van een concurrentiebeding.
Concurrentiebeding blijft in stand
Een werknemer, een kandidaatmakelaar, met een concurrentiebeding wil bij de concurrent gaan werken. Hij verzoekt eerst de kantonrechter en in hoger beroep het hof om het concurrentiebeding te schorsen zodat hij bij de concurrent kan gaan werken.
De werkgever stelt dat de werknemer concurrentiegevoelige informatie heeft gekregen, zoals tarieven, kennis van werkwijze en netwerk. Het Hof vindt dat de werkgever zijn belangen voldoende aannemelijk heeft gemaakt. De werkgever heeft namelijk kunnen aantonen over welke kennis en informatie de werknemer beschikt en op welke manier deze kennis en informatie de werkgever kunnen schaden wanneer dit bij de concurrent bekend wordt.
Hier tegenover stelt de werknemer dat door de overstap naar de concurrent zorgt voor verbetering op gebied van arbeidsvoorwaarden, ondernemingskwaliteiten en carrièreperspectief. Het Hof vindt dat de werknemer niet voldoende aannemelijk heeft kunnen maken dat zijn carrièreperspectief minder zou zijn bij zijn oude werkgever. De werknemer had namelijk vlak voordat hij opzegde een aansluitend nieuw contract voor onbepaalde tijd getekend en werknemer heeft niet kunnen aantonen dat hij heeft opgezegd, omdat zijn werkgever ineens geen carrièreperspectief meer bood.
Zowel de kantonrechter als het hof wijzen alle vorderingen van de werknemer af (zie uitspraak).
Concurrentiebeding wordt geschorst
Werkneemster heeft een concurrentie-, relatie- en geheimhoudingsbeding. Zij wil in dienst treden bij een concurrerend bedrijf. Zij is bereid zich aan het relatie- en geheimhoudingsbeding te houden, maar wil graag schorsing van het concurrentiebeding.
De werkneemster voert aan dat zij er financieel enorm op vooruit gaat, betere doorgroeimogelijkheden krijgt en zich ook beter voelt binnen de bedrijfscultuur binnen de nieuwe organisatie. De werkgever voert aan dat zij bang zijn dat de overstap van de werkneemster een bedreiging vormt voor het bedrijfsdebiet.
De rechter oordeelde dat de werkgever niet voldoende heeft kunnen onderbouwen op welke manier de overstap schadelijk zou kunnen zijn voor het bedrijfsdebiet. Prijzen verschillen per klant en per situatie ook is er geen rekenmodel aanwezig die de werkneemster zou kunnen gebruiken bij de nieuwe werkgever.
De rechter schorst het beding: het relatie- en geheimhoudingsbeding beschermen het bedrijfsdebiet van de werkgever voldoende, daarnaast wordt de werknemer door het concurrentiebeding onbillijk benadeeld, mede doordat het concurrentie een straal van 100 kilometer heeft (zie uitspraak).
Lees meer over concurrentiebeding (hoofdstuk 1.3.4.)
Geef een reactie