Nieuws over arbeidsrecht | Datum: 2 december 2016 | Auteur: Ivanka van Netten
Draagt uw leidinggevende bij aan uw burn-out?
In november is de Week van de Werkstress afgetrapt door minister Asscher waarbij bekend is gemaakt dat er ongeveer 13 miljoen euro subsidie wordt vrijgemaakt om onder andere werkstress door werkgevers aan te pakken. Er zijn in Nederland veel werknemers, ongeveer 2,7 miljoen, die te maken hebben met hoge werkdruk en daardoor veel stress ervaren. Iets minder dan de helft loopt het risico op een burn-out. Uit onderzoek blijkt dat vooral werknemers die veel werkdruk ervaren en bijna tot geen steun ontvangen van hun leidinggevende eerder ten onder zullen gaan aan een burn-out of aan ander verzuim. Daarnaast kan het ook voorkomen dat dit ontstaat door de combinatie van werkdruk en gebrek aan zelfstandigheid of het persoonlijk niet kunnen ontwikkelen in het werk.
Er is derhalve een actieteam opgezet die vanaf volgend jaar bedrijven gaat helpen bij de aanpak van pestgedrag, werkdruk/stress of ander ongewenst gedrag. Ze gaan dit doen door het trainen van leidinggevenden, het geven van voorlichting en het verspreiden van goede voorbeelden omtrent dit onderwerp. Ook konden werkgevers subsidie aanvragen voor projecten die zich richten op het welzijn van hun werknemers. Ook de werkstress valt daaronder en kan de helft van de te maken kosten als subsidie aangevraagd worden. Er hangt wel een maximum aan en dient te zijn gericht op het verbeteren van deze situaties.
Wat is een burn out?
Burn-out is een psychische aandoening waarbij de patiënt emotioneel uitgeput is en weinig tot niets kan presteren. Burn-out is duidelijk verschillend van depressie: burn-out is in eerste instantie een ‘energiestoornis’, en depressie een ‘stemmingsstoornis’.
Lees meer over ziekteverzuim of over welzijns verhogende maatregelen
Geef een reactie