Nieuws over arbeidsrecht | Datum: 10 augustus 2016 | Auteur: Ulli Hoogland
Uitbreiding instemmingsrecht ondernemingsraad aangaande pensioen
Vanaf 1 juli 2016 heeft de ondernemingsraad een aanmerkelijk ruimer instemmingsrecht aangaande pensioen. Het invoeren, stoppen of wijzigen van een pensioenregeling alleen kan in beginsel alleen nog met instemming van de ondernemingsraad. Onder regelingen vallen niet alleen de compleet nieuwe regelingen, maar ook onderdelen daarvan en uitvoeringsovereenkomsten, zodat een wijziging in het systeem van het bepalen van de premie of het aandeel in de bijdrage van de werknemer en werkgever instemmingsplichtig is.
Toch kent de regeling een te begrijpen beperking, want wanneer de werknemersorganisatie betrokken is geweest bij de verandering van een pensioenregeling, hoeft de ondernemingsraad niet om instemming gevraagd te worden. Dat geldt bijvoorbeeld als er een CAO geldt waarin een pensioenregeling is geregeld, maar ook als er op andere wijze de ondernemer gehouden is om bij een pensioenfonds het pensioen onder te brengen.
In artikel 27 van de Wet op de ondernemingsraden is het woord “pensioenverzekering” veranderd naar “pensioenovereenkomst”. Hoe klein deze wijziging ook lijkt, het betekent dat de ondernemingsraad instemming heeft over alles dat gevolgen kan hebben voor de toekenning, aanspraak en opbouw van het pensioen, derhalve zowel bij pensioenovereenkomst, -verzekeringen en -fondsen. Dat is slechts anders als collectieve partijen zich hierover al genoegzaam hebben gebogen. Het moet natuurlijk wel over een wijziging van een regeling gaan en dus niet het uitvoeren van de ongewijzigde regeling.
Lees meer over instemmingsrecht ondernemingsraad
Geef een reactie