Nieuws over arbeidsrecht | Datum: 10 augustus 2016 | Auteur: Ivanka van Netten
Vinden bedrijfsongevallen het meeste plaats in uw sector?
Het gebeurt zo maar. Het ene moment bent u nog gewoon aan het werk voor uw werkgever. Het andere moment is uw leven voor even of voor altijd totaal veranderd als gevolg van een bedrijfsongeval. CBS en TNO hebben gezamenlijk onderzoek gedaan naar het aantal bedrijfsongevallen binnen bepaalde sectoren waardoor men tijdelijk of langer voor werk uitgeschakeld was. Hieruit blijkt dat ruim 5% van de werknemers in de metaalsector wel eens 1 of meer dagen thuis bleef als gevolg van een bedrijfsongeval. Bij bouwvakkers bleef dit percentage net onder de 5%. Gemiddeld binnen alle sectoren blijft ongeveer 1,5% wel eens thuis door een ongeval op het werk. Uit het onderzoek blijkt ook dat binnen de bouw en metaalsector men elkaar onderling het meeste aanspreekt op het onveilig of ongezond werken. Onder elektriciëns en elektromonteurs werd er onderling het meest gewaarschuwd. Andere beroepen waarin werknemers bovengemiddeld ‘gevaar’ lopen zijn onder meer slagers, chauffeurs, bedieners van mobiele machines en tuinders, akkerbouwers en veetelers.
Wat is nu eigenlijk een bedrijfsongeval?
Het gaat hier om een ongeval door of tijdens de uitoefening van betaalde arbeid, uitgezonderd ongevallen tijdens woon-werkverkeer. U kunt hierbij denken aan zowel ongevallen die leiden tot arbeidsverzuim als om ongevallen zonder verzuim op het werk. Van het ene op het andere moment kan dit uw leven voor even of voor altijd totaal veranderen.
Waar moet je rekening mee houden bij een bedrijfsongeval?
De werkgever is mogelijk aansprakelijk voor schade geleden door een werknemer door een ongeval, beroepsziekte, aantasting eerbaarheid of door schade aan de goederen van de werknemer. Een beroepsziekte is een ziekte die geleidelijk ontstaat door het werk dat de medewerker verricht of door de werkomstandigheden.
Een werkgever moet de schade vergoeden die de medewerker lijdt bij de uitoefening van zijn werkzaamheden, als de werkgever (art 7:658 BW):
-niet de vereiste maatregelen heeft genomen
-tegen gevaren die hem bekend moeten zijn
-op het moment waarop het gevaar heeft geleid tot schade
-terwijl de schade niet in zijn volle omvang was geleden, als de werkgever de vereiste maatregelen wel had genomen
In andere gevallen is de werkgever niet aansprakelijk, tenzij het gaat om een uitgebreide aansprakelijk.
De Arbowet verplicht de werkgever bepaalde ongelukken te melden en te registreren, terwijl de arbodienst bepaalde beroepsziektes moet melden. De werkgever doet er verstandig aan om bepaalde ongevallen of beroepsziektes nader te laten onderzoeken en zich zonodig te laten voorlichten door deskundigen. Een werkgever is namelijk verplicht om de inventarisatie en evaluatie van risico’s aan te passen aan de ervaring die daarmee is opgedaan.
Deze inventarisatie en evaluatie van arbeidsrisico’s, wordt gevolgd door het bedenken van oplossingen voor gebleken knelpunten. Deze oplossingen gaan tot het arbobeleid behoren als daarvoor wordt beslist. Het arbobeleid wordt vastgelegd in de RI&E door bij deze Risico Inventarisatie en Evaluatie een plan van aanpak op te nemen. Dit plan van aanpak bevat maatregelen, oftewel het geplande arbobeleid voor de komende jaren.
Geef een reactie