Nieuws over arbeidsrecht | Datum: 3 augustus 2016 | Auteur: Ivanka van Netten
Arbeidsrechtelijke overtredingen leveren 5.5 mln aan boetes op
Vorige maand heeft de Inspectie SZW kenbaar gemaakt dat er voor 5,5 miljoen euro aan boetes is uitgedeeld. In 2014 en 2015 heeft de inspectie onderzoek gedaan bij ongeveer 2000 horecagelegenheden en ruim 1300 detailhandels en kwam tot ruim 900 overtredingen. Ruim 20% van de geïnspecteerde bedrijven leeft de wetten niet goed na.
De kerntaken van de Inspectie SZW zijn onder andere het toezicht houden op naleving van verschillende arbeidswetgevingen, het opsporen van o.a. fraude en uitbuiting en het signaleren van ontwikkelingen en risico’s op het gebied van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
De meeste overtredingen werden gemaakt op het gebied van de Arbeidstijdenwet en Wet Arbeid Vreemdelingen, maar ook een klein aantal op het gebied van Wet minimumloon en vakantietoeslag. De meeste overtredingen betroffen het niet respecteren van de arbeidstijdenwet zoals het te lang laten werken, onderbetaling maar ook het laten werken van werknemers van buiten Europa zonder de juiste papieren. Deze werknemers zijn hier dan illegaal aan het werk.
Wel wordt duidelijk aangegeven dat deze uitkomst niet representatief is voor de hele sector omdat er de Inspectie risicogericht heeft gewerkt. Er werden wel meer overtredingen geconstateerd binnen de horeca dan bij de detailhandel (onderzoek bij wellnessinstituten, avondwinkels, naaiateliers, bakkers en markten). Het betreft hier vaak eenmanszaken of met weinig personeel.
Waar moet u aan denken bij de Arbeidstijdenwet?
In de Arbeidstijdenwet en het Arbeidstijdenbesluit staat hoe lang werknemers in een bepaalde periode mogen werken en wanneer ze recht hebben op pauze of rusttijd. In de Arbeidstijdenwet staan onder meer regels over werken op zondag, nachtarbeid, oproepdiensten en aanwezigheidsdiensten. De regels uit de Arbeidstijdenwet gelden voor iedereen vanaf 18 jaar die voor een werkgever werkt, dus ook voor stagiairs, uitzendkrachten en gedetacheerden.
In het Arbeidstijdenbesluit (Atb) staan uitzonderingen en aanvullingen op de Arbeidstijdenwet. Er zijn uitzonderingen en aanvullingen op de werktijden voor:
- bepaalde sectoren en voor categorieën werknemers of beroepen, zoals de zorg, de vervoerssector, de mijnbouw en enkele andere sectoren.
- bepaalde situaties zoals bij plotselinge, gevaarlijke situaties, waarbij naleving van de wettelijke regels adequaat handelen zou verhinderen.
- twee kwetsbare groepen: jongeren tot 18 jaar, en zwangere en pas-bevallen vrouwen.
Toezicht en handhaving
Werknemers moeten er zelf op letten dat de regels rond werk- en rusttijden worden nageleefd. Zij kunnen hun werkgever aanspreken als dit niet gebeurt. Werknemers kunnen ook hun ondernemingsraad informeren als zij vermoeden dat de werkgever de regels niet naleeft.
Lees meer over Arbeidstijden, Arbeidstijdenwet of Arbeidstijdenbesluit
Wat houdt de Wet Arbeid Vreemdelingen in?
De regels voor het (laten) werken van niet-Nederlandse werknemers staan in de Wet arbeid vreemdelingen (Wav). De Wav regelt dat werkgevers en particulieren mensen die geen vrije toegang hebben tot de Nederlandse arbeidsmarkt, alleen met een geldige werkvergunning (tewerktellingsvergunning of gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid) voor zich mogen laten werken.
Regels voor Europese werknemers
Iedereen met een nationaliteit van één van de landen van de Europese Economische Ruimte (EER) of Zwitserland mag in Nederland werken. Voor deze landen geldt vrij verkeer van werknemers. Voor werknemers uit Kroatië geldt dit niet. Voor hen gelden de regels voor niet-Europese werknemers.
Regels voor niet-Europese werknemers
Werknemers met een andere nationaliteit dan de hierboven genoemde, mogen alleen in Nederland werken als:
- ze beschikken over een geldig verblijfsdocument met daarop de aantekening ‘Arbeid is vrij toegestaan. Tewerkstellingsvergunning (TWV) niet vereist.’;
- ze beschikken over een geldig paspoort met een officiële sticker van de IND, met daarop de aantekening ‘Arbeid is vrij toegestaan. Tewerkstellingsvergunning (TWV) niet vereist.’;
- de werkgever beschikt over een geldige tewerktellingsvergunning (TWV) voor deze persoon;
- ze beschikken over een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA).
Lees meer over Wet Arbeid Vreemdelingen
Geef een reactie