hoofdstuk 1.9.2. Arbeidsbemiddeling door derden
Uitbesteding werving (en selectie)
Bij arbeidsbemiddeling door derden moet gedacht worden aan organisaties die voor een opdrachtgever (toekomstige werkgever) de werving en selectie van nieuwe arbeidskrachten verzorgen. Bemiddeling kan ook plaatsvinden in opdracht van de medewerker of in opdracht van zowel de toekomstige werkgever als medewerker (art 1-1-d WAADI). Bij bemiddeling gaat het er om een arbeidsovereenkomst of aanstelling als ambtenaar tot stand te brengen. Onder arbeidsbemiddeling wordt niet verstaan het openbaar maken van gegevens van werkzoekenden of arbeidsplaatsen door drukpers, radio of televisie etc. (art 1-2 WAADI).
Bemiddeling omvat bijvoorbeeld het werk van interne of externe outplacementorganisaties, werving- en selectiebureaus en headhunters. Daarbij dient bedacht te worden dat ook uitzendorganisaties activiteiten op het gebied van outplacement, werving en selectie kunnen verzorgen. Zij dienen de activiteiten dusdanig te splitsen dat het de werkgever en werknemer duidelijk is dat het om bemiddeling of om uitlenen gaat.
De organisatie die zich bezig houdt met arbeidsbemiddeling moet beschikken over een vergunning, wat ook geldt als de bemiddeling kosteloos is (art 2 WAADI). Het nummer en kenmerk van deze vergunning wordt vermeld op de correspondentie.
De werkzoekende medewerker betaalt geen vergoeding voor de bemiddeling en verricht ook geen andere tegenprestaties (art 3-1 WAADI). Hij mag bovendien niet beperkt worden in zijn mogelijkheden om werkzaam te worden of werk te zoeken. Voordat de bemiddelende organisatie de werkgever informatie geeft over een werkzoekende, wordt de werkzoekende geïnformeerd over de organisatie van de werkgever, de functie, de functie-eisen, alsmede over te verwachten arbeidsvoorwaarden. Bemiddelende organisaties mogen geen onbehoorlijk onderscheid maken tussen werkzoekende, oftewel zij mogen niet discrimineren (art 3-3 WAADI) (2.6.). Het toezicht op het naleven van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs is in handen van de arbeidsinspectie.
Verder zoeken
Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 1 over het aangaan van de arbeidsovereenkomst en de rechten en plichten die hierdoor ontstaan. U vindt in dit deel informatie over:
1.1. Wat is een arbeidsovereenkomst en welke contracten zijn er?
1.2. Tot stand komen van de arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werknemer
1.3. Inhoud van de arbeidsovereenkomst (o.a. contract bepaalde tijd, concurrentiebeding, proeftijd, nevenwerk, boetebeding, geheimhouding, detachering)
1.4. Rechten en plichten door aangaan arbeidscontract
1.5. Collectieve arbeidsovereenkomst (CAO)
1.6. Reglement / personeelshandboek
1.7. Verrichten van werk door vreemdelingen
1.8. Medewerkers in dienst van een maatschap of vennootschap
1.9. Arbeidsbemiddeling door het UWV
1.10. Stimulerende maatregelen voor werklozen
Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.