Hoofdstuk 4.3.7.2. Pensioenrechten en scheiding
Bij scheiding van een huwelijk met gemeenschap van goederen komt het ouderdomspensioen doorgaans deels aan de man en deels aan de vrouw toe. Zij krijgen beiden een rechtstreeks vorderingsrecht op de pensioenuitvoerder. Op het moment dat de pensioendeelnemer (man of vrouw) gepensioneerd wordt krijgen beide gewezen echtgenoten een uitkering. Hiervan kan afgeweken worden bij huwelijkse voorwaarden of bij een overeenkomst die partijen sluiten bij de (afwikkeling van) de scheiding door bijvoorbeeld een andere verdeling overeen te komen of overeen te komen dat er niet wordt verdeeld.
Echtgenoten moeten de scheiding doorgaans binnen een bepaalde tijd (twee jaar) aan het pensioenuitvoerder melden. Dat doen zij door een meldingsformulier hieromtrent in te vullen en naar de uitvoerder op te sturen. Het gaat om het formulier: “Mededelingsformulier in verband met verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding”. Met dat formulier, dat een nadere toelichting geeft, worden verschillende andere documenten meegestuurd. Als het formulier niet op tijd wordt ontvangen, vervalt het rechtstreekse recht op uitbetaling door de pensioenuitvoerder aan degene die het pensioen niet zelf heeft opgebouwd. De ex-partner houdt wel recht op een deel van het ouderdomspensioen.
Voor niet geregistreerde samenwoners geldt het voorgaande niet en het verbreken van de samenlevingsrelatie brengt voor de medewerker zelf geen veranderingen met zich mee. Voor de andere partij geldt dat hij / zij geen recht meer op pensioen heeft, omdat er niet meer sprake is van een duurzame huishouding. Partijen kunnen hun partnerschap laten registreren of anderszins bereiken dat de situatie zoals die voor gehuwden geldt ook voor hun van toepassing is. Mogelijk is hierbij de medewerking van het pensioenfonds of de verzekeringsmaatschappij van belang
Verder zoeken
Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 4 over de arbeidsvoorwaarden. Oftewel de tegenprestatie waarvoor werknemers bij een werkgever werken op grond van de arbeidsovereenkomst. U vindt in dit deel informatie over:
4.1. Loon (o.a. minimumloon, tijdstip betalen, loon vorderen, beslag)
4.2. Vakantie (o.a. vakantierechten opbouwen en opnemen, vakantiegeld)
4.3. Pensioen (o.a. opbouwen, afkopen, einde dienstverband)
4.4 VUT-regeling
4.5. Afdracht van loonbelasting en premies
Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.