Nieuws over arbeidsrecht | Datum: 18 oktober 2016 | Auteur: Ivanka van Netten
Controle en ondersteuning bij o.a. ongewenste gedrag en werkdruk
In 2016 zullen er door de Inspectie SZW ongeveer 300 bedrijfsinspecties plaatsvinden. Deze hadden en hebben betrekking op o.a. ongewenste omgangsvormen, agressie, discriminatie en werkdruk. De betreffende inspecteurs zullen hun kennis en ervaring gaan gebruiken om andere bedrijven hierin te adviseren. Tevens wordt er gekeken of er een mogelijkheid is om bedrijven die een slechte werkomgeving niet verbeteren een cursus te laten volgen. Ook moet iedereen, die last heeft van bepaald gedrag van anderen, bij een vertrouwenspersoon of andere professional terecht kunnen. Het blijkt dat 1 op de 6 werknemers te maken heeft met ongewenst gedrag waarbij 1 op de 3 ook uitvalt met burn-out klachten. Je kunt hierbij denken aan pestgedrag, discriminatie of zelfs seksuele intimidatie. Dit alles werkt extra verzuim en vervelende werksfeer in de hand wat men vanuit SZW wil verminderen in de toekomst. Als men zich goed voelt op zijn werkplek is de productiviteit en betrokkenheid veel hoger. Er komt ook nog een bijeenkomst voor diverse deskundigen om over dit onderwerp en de aanpak hiervan te spreken. Voor volgend jaar staat er een speciaal team klaar om bedrijven te ondersteunen bij het aanpakken van diverse soorten ongewenst gedrag op de werkvloer. Vooral de aanpak van pesten zal aan bod komen. Dit gaan ze doen middels trainingen voor leidinggevenden, voorlichting geven etc.
Wat kun je verstaan onder seksuele intimidatie en discriminatie?
De term seksuele intimidatie wordt meestal gebruikt in werksituaties, maar het kan overal voor komen waar mensen samen zijn. Er wordt ook wel eens gesproken over ongewenste intimiteiten. Het is iedere vorm van toenadering of seksueel gedrag wat door het slachtoffer als ongewenst wordt ervaren, ook al vindt degene die beschuldigd wordt vaak dat er niets aan de hand is. Seksuele intimidatie kan variëren van een beledigend grapje, een al te amicaal schouderklopje tot gedwongen seks. Alleen de belaagde zelf kan bepalen wat seksuele intimidatie is: hij of zij weet welke handelingen voor hem of haar ongewenst zijn.
Lees meer over seksuele intimidatie
Onder discriminatie verstaat men het anders behandelen van mensen of groepen (meestal minderheden) op basis van uiteenlopende kenmerken zoals afkomst, ras, geboorteland, geloof, politieke of religieuze overtuigingen, sociale gewoonten, sekse, seksuele geaardheid, taal, handicap, leeftijd, enzovoort. Discriminatie staat het grondbeginsel, dat zegt dat alle mensen gelijkwaardig zijn, in de weg.
Lees meer over discriminatie
Meer over arbeidsomstandingheden en het welzijn
De arbeidsomstandigheden dienen dusdanig te zijn dat zij de veiligheid, gezondheid en welzijn van medewerkers waarborgen. De werkgever houdt bij het bepalen van zijn ondernemingsbeleid rekening met de gevolgen van dit beleid voor de arbeidsomstandigheden. Hij voert een gericht arbobeleid, dat hij in maatregelen omzet en zo nodig aanpast aan datgene wat de organisatie heeft geleerd. Welzijn kan o.a. veranderen door te hoge werkdruk. De werkdruk is van grote invloed hierop. Werkdruk is vaak een verzamelbegrip voor arbeidsintensiteit (de mentale en fysieke belasting van de arbeid), tijdsdruk (verhouding tussen beschikbare en benodigde tijd om een taak uit te voeren) en de werk-rust-verhouding (de verhouding tussen vrije tijd en werktijd, en de regelmaat in dit patroon).
Lees meer over arbeidsomstandigheden
Geef een reactie