Nieuws over arbeidsrecht | Datum: 27 juni 2016 | Auteur: mr. Tjitske Dijkstra
Kantonrechter toetst volledig volgens normen UWV
Werknemer (43 jaar) werkt sinds 2008 bij werkgever als productiemedewerker (spuiter) binnen het coatingbedrijf. Eind 2015 heeft het werkgever bij het UWV, o.a. voor hem, een ontslagvergunning aangevraagd op grond van bedrijfseconomische gronden. Na onderzoek door het UWV is deze uiteindelijk ook verstrekt en zou het contract per maart 2016 ten einde komen, met inachtneming van de opzegtermijn en betaling van de transitievergoeding.
Werknemer is het hier niet mee eens en verzoekt via de kantonrechter de arbeidsovereenkomst te herstellen en een billijke vergoeding toe te kennen. Er zou geen bedrijfseconomische noodzaak zijn en het afspiegelingsbeginsel zou niet correct zijn toegepast. De kantonrechter toetst vervolgens volledig aan de Ontslagregeling en neemt daarbij ook mee wat partijen hierover nog verder in de procedure inbrengen. De rechter oordeelt dat werkgever heeft voldaan aan de vereisten zoals die in het Ontslagbesluit zijn gesteld, zodat de arbeidsovereenkomst niet in strijd met artikel 7:669 lid 3 sub a BW is opgezegd. Er is dus geen grond om de overeenkomst te herstellen. De rechter komt daarmee ook niet toe aan het toekennen van een billijke vergoeding.
De beschikking toont aan dat de kantonrechter niet op een andere wijze dan het UWV naar een ontslagaanvraag wegens bedrijfseconomische redenen kijkt. Hij toetst op dezelfde wijze en als er, zoals in deze zaak, geen nieuwe feiten worden aangevoerd is de kans dan ook groot dat de kantonrechter zich aansluit bij het oordeel van het UWV.
De overwegingen zijn als volgt:
“…..naar het oordeel van de kantonrechter dat X voldoende onderbouwd aannemelijk heeft gemaakt dat er sprake is van een aanhoudende verliesgevende situatie die maakt dat er sprake is van verslechterde bedrijfseconomische omstandigheden.”
“al diverse bezuinigingen heeft doorgevoerd. Zo is er bespaard op indirecte personeelskosten, afschrijving en huurkosten, onderhoudskosten en algemene kosten”
“…..is onderbouwd gesteld, door middel van het overleggen van een prognose over 2016, dat zonder het doorvoeren van verdere bezuinigingen op personeelskosten, het bedrijfsresultaat voor 2016 onverminderd negatief zal zijn.”
“…..naar het oordeel van de kantonrechter voldoende onderbouwd gesteld dat er sprake is van werkvermindering.”
“…..is de kantonrechter van oordeel dat X terecht en op juiste wijze het afspiegelingsbeginsel heeft toegepast.”
“…..Door X is gesteld dat er geen herplaatsingsmogelijkheden zijn voor [verzoeker] . Dit is door [verzoeker] niet gemotiveerd weersproken, zodat de kantonrechter vast stelt dat er geen herplaatsingsmogelijkheden voor [verzoeker] zijn.”
De gehele uitspraak is te vinden op: http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBLIM:2016:5247
Wat houdt een ontslagvergunning om bedrijfseconomische grond in
De arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd kan opgezegd worden als er toestemming door het UWV werkbedrijf is verleend. Dit geldt voor het vervallen van arbeidsplaatsen door het stoppen met de onderneming of wanneer arbeidsplaatsen noodzakelijk vervallen door bedrijfseconomische omstandigheden en de maatregelen nodig zijn voor een doelmatige bedrijfsvoering. Het gaat hier niet alleen om een slechte financiële situatie, nu ook werkvermindering en organisatorische aanpassingen redenen kunnen zijn om bij het UWV toestemming te vragen om het dienstverband te mogen opzeggen.
De werkgever moet aantonen dat er een noodzaak is voor het verval van deze arbeidsplaatsen, wat in de komende 26 weken niet gaat veranderen. Per uitwisselbare groep wordt het afspiegelingsbeginsel toegepast, waarna voor de medewerkers die boventallig worden gekeken wordt of zij herplaatst kunnen worden.
Als het UWV toestemming verleend, dan kan de werkgever binnen 4 weken de arbeidsovereenkomst opzeggen. Daarbij zal normaal een transitievergoeding betaald worden . Een werknemer die het met deze opzegging niet eens is, zal vooral stellen dat niet is voldaan aan de voorwaarden. De werknemer kan dan ook een verzoek indienen bij de kantonrechter. In plaats van een verzoek tot ontbinding, is dat een verzoek tot herstel van het dienstverband (art 7:682 BW).
Meer informatie over ontslag om bedrijfseconomische redenen
Geef een reactie