Hoofdstuk 3.0.2.1. Langdurige ziekte
Langdurige ziekte
Een werkgever kan na twee ziekte jaren aan het UWV toestemming vragen om de arbeidsovereenkomst met de zieke werknemer op te zeggen. Gedurende de eerste twee jaar geldt er een opzegverbod. Ongeschiktheid kan zich ook voordoen als een medewerker voor een klein percentage arbeidsongeschikt is volgens de WIA-keuring.
Indien de werkgever zijn re-integratieverplichting in de eerste twee jaar volgens het UWV niet of niet voldoende is nagekomen, kan er een loonmaatregel opgelegd worden. Dat betekent dat de werkgever langer dan twee jaar het loon moet doorbetalen, totdat er wel aan de re-integratieverplichtingen is voldaan, met een maximum van drie jaar. Gedurende deze verlenging geldt er ook een opzegverbod en zal het UWV derhalve geen toestemming verlenen voor het einde van het contract.
Wat moet de werkgever aantonen bij het UWV?
Een werkgever zal enerzijds aan moeten tonen dat de medewerker na twee jaar ziekte nog steeds ongeschikt is voor zijn functie, terwijl hierin geen verbetering zal komen in de volgende 26 weken (art 7:669 lid 3 sub b BW). Anderzijds moet hij aantonen dat het aanpassen van werkzaamheden of het aanbieden van een andere passende functie niet tot de mogelijkheden behoort, dan wel dat de medewerker dit in redelijkheid niet van hem kan verlangen (2.2.4.) (art 7:669 lid 1 BW). De werkgever dient een overzicht te verstrekken van functies tot en met het niveau van werkzaamheden waarop de betrokkene werkzaam was. Daarnaast moet aangeven worden op welke wijze de werkgever zich heeft ingespannen om de medewerker aan het werk te helpen of te houden. Verder zal hij aan moeten geven waarom de medewerker voor bepaalde functies ongeschikt is, aangezien van de medewerker niet verlangd wordt dat hij zijn geschiktheid aantoont. Het verzoek wordt afgewezen als er binnen 26 weken een passende functie vrij komt.
De werkgever is een transitievergoeding verschuldigd wanneer hij het initiatief neemt om het dienstverband te laten eindigen na langdurige arbeidsongeschiktheid. Artikel 7:673 lid e BW bepaalt dat het UWV op verzoek van de werkgever een vergoeding verstrekt ter hoogte van de transitievergoeding, zodat de werkgever wordt gecompenseerd hiervoor. Deze regeling werkt met terugwerkende kracht, want ook vergoedingen die voorafgaand (tussen 1 juli 2015 en 1 april 2020) zijn verstrekt kunnen gecompenseerd worden (Regeling compensatie transitievergoeding – 1 april 2020) (3.5.2.).
Opzeggingsverbod voor twee jaar
Het UWV toetst of er sprake is van een opzegverbod en zal dus gedurende de eerste twee jaar van de arbeidsongeschiktheid geen toestemming verlenen voor het opzeggen van de arbeidsovereenkomst. Mocht het UWV dat toch gedaan hebben, dan geldt nog steeds dat niet in strijd met het opzegverbod gehandeld mag worden. Het UWV kan wel toestemming verlenen als het mogelijk is dat de werknemer binnen de 4 weken waarvoor de toestemming geldt zich volledig arbeidsgeschikt meldt. De werknemer die meent dat er in strijd met het opzegverbod is opgezegd, kan de kantonrechter vragen om de opzegging te vernietigen, wat binnen twee maanden moet gebeuren.
Advies van de uitvoeringsinstelling
Gezien het ontslagverbod zal een aanvraag doorgaans slechts ingediend worden voor een medewerker die (bijna) 2 jaar door ziekte zijn werk niet kan verrichten. Deze medewerker zal doorgaans een WIA-uitkering ontvangen. Het UWV neemt, voordat zij een vergunning toewijst, eerst contact op met de betrokken uitvoeringsafdeling, die advies geeft over de volgende punten (art 5:2-2 OB):
- de oorzaak van het ziekteverzuim;
- een mogelijke relatie tussen het ziekteverzuim en de arbeidsomstandigheden. In dat geval vraagt het UWV Werkbedrijf het oordeel van de arbeidsinspectie (I-SZW) (art 2:3 OB);
- de beschikbaarheid van passende werkzaamheden, die de werknemer (ingeval de oorzaak van het verzuim is gelegen in ziekte en gebrek) normaal kan uitoefenen.
Het vragen van advies vertraagt de voortgang van de procedure, aangezien het gemiddeld zes weken duurt voordat het advies wordt ontvangen. Het UWV Werkbedrijf kan de werkgever en werknemer de gelegenheid geven om op het advies te reageren (art 2:4 OB).
In hoofdstuk 2.2. wordt nader ingegaan op ziekte en wat er van een werkgever en medewerker verlangd mag worden (2.2.).
Wat is een passende vergoeding bij ontslag?
- Datum in dienst
- Brutoloon per maand
- Wat is de reden van ontslag?
Met onze gratis toolbox rekent u alles tot in detail door: Toolbox ontslagkosten
Bespreek uw mogelijkheden gratis met een specialist: Toolbox ontslagkosten