Voor studenten en scholieren geldt dat zij vaak vrij lang vakantie genieten, wat een grote groep gebruikt om vakantiewerk te doen. Daardoor zullen deze hulpkrachten in een korte periode een bedrag verdienen dat niet in verhouding staat tot het geldt dat zij gemiddeld in een maand verdienen berekend over een jaar. Werkt een scholier bijvoorbeeld één maand, dan zal hij in die maand vermoedelijk niet meer verdienen dan de algemene heffingskorting over een jaar (€ 2.888,00 (2022). Dat betekent dat hij in feite geen loonbelasting en premies volksverzekering verschuldigd is. Wordt nu in die maand slechts een twaalfde gedeelte van de algemene heffingskorting in aanmerking genomen, dan is hij mogelijk wel loonbelasting en premies verschuldigd. Dit kan hij later terugvragen met een T-biljet (4.5.9.2.).
Het is natuurlijk beter om direct een groter deel van de heffingskorting in aanmerking te nemen, zodat er direct al geen of minder loonbelasting wordt betaald. Dit is mogelijk door gebruik te maken van de studentenregeling (scholierenregeling). Dat komt er op neer dat bij ieder betaling van loon (iedere maand), de inhoudingen wordt berekend over een periode van drie maanden. Heeft de medewerker in de vorige twee maanden loon ontvangen, dan worden de dan ingehouden bedragen van de totale inhoudingen over drie maanden afgetrokken. Het meerdere wordt ingehouden op de uitbetaling. Hierdoor wordt een groter deel van de loonheffingskorting in aanmerking genomen.
Willen partijen van de scholieren- en studentenregeling gebruik maken, dan moeten zij aan het volgende voldoen. De scholier of student vult de bijlage “scholieren- en studentenregeling” in welke bij de loonbelastingverklaring wordt geleverd. Voorwaarde is wel dat de medewerker in aanmerking komt voor kinderbijslag, studiefinanciering of een tegemoetkoming in de studiekosten. De werkgever bewaart de bijlage samen met de loonbelastingverklaring bij zijn administratie.
Kinderen van 16 en 17 jaar mogen onbeperkt bijverdienen tegenwoordig zonder dat het invloed heeft op de hoogte van de kinderbijslag die ouders ontvangen. Studenten die studiefinanciering ontvangen mochten in 2020 en 2021 eveneens onbeperkt bijverdienen in verband met de bijzondere situatie van de pandemie. In 2022 is de bijverdiengrens € 15.828,77.
Verder zoeken
Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 4 over de arbeidsvoorwaarden. Oftewel de tegenprestatie waarvoor werknemers bij een werkgever werken op grond van de arbeidsovereenkomst. U vindt in dit deel informatie over:
4.1. Loon (o.a. minimumloon, tijdstip betalen, loon vorderen, beslag)
4.2. Vakantie (o.a. vakantierechten opbouwen en opnemen, vakantiegeld)
4.3. Pensioen (o.a. opbouwen, afkopen, einde dienstverband)
4.4 VUT-regeling
4.5. Afdracht van loonbelasting en premies
Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.