Hoofdstuk 2.9. Overnemen van arbeidsovereenkomsten
Drie partijen bij overname contract
Bij het overnemen van arbeidsovereenkomsten zijn de volgende partijen betrokken; de nieuwe werkgever (overnemer), de vorige werkgever (overdrager) en de medewerker. Het is de overdrager die zijn rechten en plichten tegenover de werknemer wil overdragen op de overnemer, die daarmee een contractuele relatie met de medewerker verkrijgt. Met de overname zal de medewerker moeten instemmen, wat doorgaans uitdrukkelijk zal plaatsvinden. Hierbij moet bedacht worden dat een concurrentiebeding opnieuw schriftelijk aangegaan moet worden. Slechts bij overgang van onderneming (2.8.) gaat het concurrentiebeding van rechtswege over op de overnemer met wie de medewerker een arbeidscontract krijgt (1.3.4.1.D.).
Uitdrukkelijke of stilzwijgende instemming van de medewerker
Stilzwijgend instemming met de overname zal zich niet snel voordoen. Het is echter wel mogelijk dat een medewerker zich er niet tegen verzet dat een ander de gezagsverhouding van de werkgever overneemt. Bijvoorbeeld wanneer de ander er toe overgaat om het loon uit te betalen, inhoudingen te doen, aanwijzingen te geven etc. Door het overnemen van de arbeidsovereenkomst wordt de overnemer de inhoudingsplichtige en moet hij daarom de verschuldigde loonbelasting en premies volks en werknemersverzekeringen inhouden en afdragen. Dit geldt alleen voor de periode na de overname van het contract.
Overname en instemming vooraf
Uitdrukkelijke instemming met de overname van het contract kan ook vooraf plaatsvinden. Dat kan zich bijvoorbeeld voordoen bij contractovername tussen groepsmaatschappijen. Dan gaat het bijvoorbeeld om rechtspersonen (dochters) waarvan de aandelen door een andere rechtspersoon (moeder) worden gehouden. Met de medewerkers kan vooraf overeengekomen zijn dat zij instemmen met een eventuele contractovername door een andere rechtspersoon van de groep waartoe de rechtspersoon behoort. De andere rechtspersoon kan dan met de huidige werkgever (rechtspersoon) overeenkomen dat de medewerker bij de andere rechtspersoon (nieuwe werkgever) in dienst zal zijn vanaf een bepaalde datum.
Contractsovername in plaats van overgang van onderneming
Het overnemen van arbeidsovereenkomsten is praktisch alleen van belang als er geen overgang van een onderneming is. Bijvoorbeeld wanneer alleen de medewerkers bij de overnemer gaan werken zonder dat deze de onderneming van de vorige werkgever van de medewerker voortzet, als ook wanneer de onderneming failliet is die over wordt genomen door een ander (2.8.).
Contractsovername en uitlening (detachering)
Van contract overname is geen sprake, als de medewerker gaat werken voor de andere werkgever, terwijl de contractuele relatie met zijn huidige werkgever blijft bestaan. De medewerker wordt dan uitgeleend aan de andere werkgever, voor welke detachering de medewerker in beginsel ook zijn instemming zal moeten geven. Dit kan uitdrukkelijk plaatsvinden (bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst of later) maar kan ook stilzwijgend geschieden (door zich niet tegen het uitlenen te verzetten). Dat laatste doet zich bijvoorbeeld voor, wanneer de medewerker er geen bezwaar tegen maakt dat hij (gedurende enige tijd) arbeid verricht voor een andere werkgever, die de zeggenschap over de medewerker van de feitelijke werkgever gedelegeerd krijgt. Elders wordt nader ingegaan op detachering (6.3.3.6.D.).
Verder zoeken
Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 2 over veranderingen die zich in een dienstverband kunnen voordoen. U vindt hierin informatie over:
2.1. Verandering functie, vestigingsplaats, arbeidsduur, etc.
2.2. Ziekte en arbeidsongeschiktheid van de werknemer
2.3. Misdragingen, disciplinaire maatregelen (o.a. schorsing, waarschuwing)
2.4. Verlof (o.a. zwangerschap, zorgverlof, ouderschapsverlof).
2.5. Non-actief stellen van werknemers door de werkgever
2.6. (on)gelijke behandeling / discriminatie
2.7. Aansprakelijkheid voor schade van de werknemer of werkgever
2.8. Overgang van de onderneming en gevolgen voor het arbeidscontract
2.9. Overnemen van arbeidsovereenkomsten
2.10. Staking en andere collectieve acties
2.11. Conflicten tussen medewerkers onderling
Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.