Hoewel de werkgever de loonbelasting en premies volksverzekeringen inhoudt, gaat het om bedragen die de medewerker verschuldigd is. Oftewel, de loonheffing is een schuld van de medewerker, dat is anders als de premies werknemersverzekering waarbij het om een schuld van de werkgever zelf gaat.
De loonheffing wordt gedurende het jaar ingehouden en afgedragen als voorheffing op de inkomstenbelasting die de medewerker na het jaar betaalt. Op deze inkomstenbelasting komt de reeds betaalde loonbelasting in mindering. Is het loon voor de loonbelasting nagenoeg gelijk aan het inkomen van de medewerker, dan zal de voorheffing van loonbelasting, doorgaans niet gevolgd worden door een naheffing van inkomstenbelasting. In dat geval hoeft de medewerker geen aangifte van inkomstenbelasting te doen. Dat is niet alleen eenvoudig voor de medewerker, maar ook eenvoudig voor de belastingdienst.
In bepaalde gevallen wordt er meer loonbelasting ingehouden dan er aan inkomstenbelasting verschuldigd zou zijn, waardoor de medewerker belasting kan terugvragen. Hierbij wordt gedacht aan de situatie dat de medewerker te maken heeft met een hypothecaire lening die hoger is dan de bijtelling wegens het genot van een eigen woning. Daarnaast gaat het om bijzondere lasten of persoonlijke verplichtingen, als ook om hoge aftrekbare kosten.
Verder zoeken
Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 4 over de arbeidsvoorwaarden. Oftewel de tegenprestatie waarvoor werknemers bij een werkgever werken op grond van de arbeidsovereenkomst. U vindt in dit deel informatie over:
4.1. Loon (o.a. minimumloon, tijdstip betalen, loon vorderen, beslag)
4.2. Vakantie (o.a. vakantierechten opbouwen en opnemen, vakantiegeld)
4.3. Pensioen (o.a. opbouwen, afkopen, einde dienstverband)
4.4 VUT-regeling
4.5. Afdracht van loonbelasting en premies
Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.