Hoofdstuk 5.1.11.1. Nadere invulling taak van de ondernemingsraad
In artikel 28 van de wet op de ondernemingsraden wordt een nadere invulling gegeven van de taak van de ondernemingsraad, teneinde het belang van deze onderwerpen te onderstrepen. Dit opdat de ondernemingsraad hierbij actief optreedt, bijvoorbeeld door het doen van voorstellen. Daarbij gaat het om (art 28 WOR):
- Het bevorderen van het naleven van de voor de onderneming geldende voorschriften op het gebied van de arbeidsvoorwaarden (4.), alsmede van voorschriften op het gebied van de veiligheid, de gezondheid en het welzijn in verband met de arbeid van de in de onderneming werkzame personen (5.2.).
- Het bevorderen dat werkoverleg plaatsvindt (6.3.5.), alsmede dat bevoegdheden in de onderneming worden overgedragen (6.2.2.), zodat de in de onderneming werkzame personen zoveel mogelijk worden betrokken bij de regeling van de arbeid in het onderdeel van de onderneming waarin zij werkzaam zijn.
- De raad dient te waken tegen discriminatie in de onderneming en bevordert in het bijzonder de gelijke behandeling van mannen en vrouwen (2.6.), alsmede de inschakeling van gehandicapte en allochtone werknemers in de onderneming (1.10.4.).
- Verder heeft de raad tot opdracht om te bevorderen dat de onderneming op een voor het milieu minder belastende wijze actief is (5.1.5.1.L.).
Uitbreiden bevoegdheden van de ondernemingsraad en sluiten overeenkomsten met de ondernemingsraad
De bevoegdheden van de ondernemingsraad kunnen uitgebreid worden doordat een cao aan de ondernemingsraad bepaalde bevoegdheden toeschrijft (art 32-1 WOR). Daarnaast kan de ondernemer in een overeenkomst met de ondernemingsraad de bevoegdheden van de raad vergroten (art 32-2 WOR). Van deze uitbreiding van de bevoegdheden wordt de bedrijfscommissie op de hoogte gesteld door de ondernemer (5.1.11.6.).
Het verminderen van de bevoegdheden van de ondernemingsraad is niet mogelijk daar deze bevoegdheden dwingend aan de raad toekomen op grond van de wet.
Uitbreiding advies of instemmingsrecht
Een mogelijke uitbreiding van bevoegdheden is het verruimen van de onderwerpen waarover de ondernemer de raad om advies of instemming dient te vragen. Dit wordt gezien als een uitbreiding van de onderwerpen zoals behandeld in hoofdstuk 5.1.5.1. of 5.1.6.1. Dat brengt met zich mee dat die hoofdstukken van overeenkomstig toepassing zijn als er advies (5.1.5.) of instemming (5.1.6.) wordt gevraagd. De ondernemingsraad heeft ook dan, de daar behandelde mogelijkheden om in beroep te gaan (art 32-4 WOR). Daarentegen geldt ook de restrictie, dat er geen advies of instemming gevraagd hoeft te worden, als de aangelegenheid uitputtend in een cao is geregeld (art 32-3 WOR).
Einde van de uitbreiding van de bevoegdheden
De uitbreiding van de bevoegdheid eindigt, wanneer hieraan een termijn is gebonden die verstrijkt, of als de cao die de uitbreiding regelt niet meer van toepassing is of hierin verandering brengt. Daarnaast kan de uitbreiding van de bevoegdheden eindigen, als de ondernemer meent dat gezien de omstandigheden de ondernemingsraad hem redelijkerwijze niet meer aan de overeenkomst kan houden.
Aangaan van overeenkomsten met de raad
Een overeenkomst tussen ondernemer en ondernemingsraad wordt convenant, protocol of ondernemingsovereenkomst genoemd. In dit convenant kunnen in plaats van het toekennen van rechten ook andere onderwerpen geregeld worden. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het beslechten van bepaalde vragen van uitleg, procedures die bijvoorbeeld bij een reorganisatie gevolgd gaan worden en een (nadere) regeling van primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden.
Overeenstemming over combineren Arbeid en Zorg
Het combineren van arbeid met zorgtaken is vastgelegd in de Wet Arbeid en Zorg (WAZ). Daarin staan onder andere regelingen voor calamiteitenverlof en verzuimverlof (2.4.6.) (art 4:7 waz.htm), kort durend zorgverlof (7.) (art 5:10 waz.htm) en ouderschapsverlof (2.4.5) (art 6:8 waz.htm). Van deze wettelijke regeling kan de CAO afwijken. Is er geen CAO of bevat de CAO daarvoor geen regeling, dan kan de werkgever een afwijkende regeling overeenkomen met de ondernemingsraad (personeelsvertegenwoordiging). Dit dient schriftelijk vastgelegd te worden. Deze met de ondernemingsraad overeengekomen afwijkingen zijn bindend voor de medewerkers.
Overeenstemming over arbeidsvoorwaarden
Er kan met een ondernemingsraad een convenant gesloten worden waarmee de ondernemingsraad akkoord gaat met een nadere regeling van arbeidsvoorwaarden die slechts in algemene zin in een cao zijn opgenomen. De cao geeft dan de ondernemer de mogelijkheid om in samenwerking met de ondernemingsraad een nadere invulling aan de arbeidsvoorwaarden te geven. Het gaat dan om een raam- of etage-cao. Een probleem hierbij is dat de met de ondernemingsraad overeengekomen regeling van arbeidsvoorwaarden, niet zonder meer bindend is voor medewerkers. Hiervoor gelden namelijk nadere voorschriften, dat in hoofdstuk 1.6. wordt uitgewerkt (1.6.). De werknemers kunnen mogelijk aanspraak blijven maken op hun huidige arbeidsvoorwaarden. Het is zeer de vraag of de werkgever kan stellen dat de cao hem de mogelijkheden geeft en dat de medewerkers die gebonden zijn aan de cao ook aan de nadere invulling daarvan gebonden zullen zijn.
Veel medewerkers weten niet dat zij niet individueel gebonden zijn aan arbeidsvoorwaarden die zijn overeengekomen tussen de ondernemingsraad en ondernemer. Past een werkgever de nieuwe regeling toe, zonder dat de medewerkers zich hiertegen verzetten, dan kan daaruit mogelijk afgeleid worden dat zij stilzwijgend met deze nieuwe regeling hebben ingestemd.
Verder zoeken
Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 5 over de medezeggenschap. U vindt in dit deel informatie over collectieve regelingen die voor werkgevers en werknemers gelden op grond van hun arbeidsovereenkomsten:
5.1. Ondernemingsraad (o.a. instellen, advies, instemming, recht op informatie)
5.2. Arbeidsomstandigheden bij de werkgever (o.a. arbobeleid, arbeidsinspectie)
5.3. Arbeidstijden voor werknemers (o.a. vaststellen, veranderen)
Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.