Hoofdstuk 5.1.9.2. Ondernemingen zonder OR en PV
De volgende regels over medezeggenschap gelden voor ondernemingen waar minimaal 10 en maximaal 49 medewerkers werken. Zijn er meer medewerkers in de onderneming werkzaam, dan is de ondernemer verplicht een ondernemingsraad in te stellen en geldt onderstaande niet.
Onderstaande voorschriften moet de ondernemer in acht nemen tegenover medewerkers die voor minimaal 6 maanden in de onderneming werkzaam zijn geweest (art 35b-6 WOR). Deze medewerkers hebben een individueel medezeggenschapsrecht, dat zij individueel of collectief kunnen inroepen bij de kantonrechter (5.1.11.4.) (art 36a WOR). Het medezeggenschapsrecht ziet op de beïnvloeding van het in de onderneming gevoerde beleid. Voor wat betreft de onderwerpen die in de vergaderingen worden besproken gaat het in eerste instantie niet over de concrete uitvoering van het beleid.
Het voeren van overleg en het verschaffen van informatie
De ondernemer (bestuurder) moet minimaal twee keer per jaar in overleg treden met bepaalde medewerkers (art 35b-1 WOR). Deze personeelsvergadering wordt geleid door de ondernemer of de bestuurder van de onderneming (5.1.1.1.). Is hij verhinderd, dan kan hij zich door een ander laten vertegenwoordigen. Het verdient doorgaans aanbeveling om in dat geval de vergadering te verzetten (art 35b-3 WOR). De betrokken medewerkers kunnen individueel onderwerpen voor overleg aandragen en voorstellen doen (art 35b-2 WOR).
Tijdens één van de twee verplichte vergaderingen wordt de algemene gang van zaken besproken, waarbij de ondernemer de benodigde informatie verstrekt aan de medewerkers. Is er een jaarrekening, jaarverslag, sociaalverslag en dergelijke, dan dient de ondernemer deze te overhandigen. Anders wordt er op andere wijze informatie gegeven over de werkzaamheden en resultaten van de onderneming (art 35b-4 WOR).
Op verzoek van een vierde van alle medewerkers dient er eveneens een vergadering gehouden te worden. Deze medewerkers geven aan welk onderwerp of onderwerpen zij willen bespreken en waarom zij dat van belang vinden (art 35b-1 WOR).
Geven van advies
De medewerkers in de onderneming mogen tijdens de vergadering advies uitbrengen over bepaalde voorgenomen besluiten die verandering te weeg brengen in de positie van minimaal een vierde van alle arbeidskrachten. Het gaat om besluiten die kunnen leiden tot het verlies van arbeidsplaatsen of een belangrijke verandering van de arbeid, arbeidsvoorwaarden of arbeidsomstandigheden (art 35b-5 WOR).
Het vragen van advies dient tijdig plaats te vinden zodat het advies van wezenlijke invloed kan zijn op het te nemen besluit. De ondernemer moet de nodige informatie verstrekken over de aangelegenheid waarover advies wordt gevraagd. Het vragen van advies is niet vereist, als het onderwerp is geregeld in een collectieve arbeidsovereenkomst, dan wel indien de ondernemer volgens de wet verplicht is om bepaalde maatregelen te nemen. Dat is mogelijk anders, als de ondernemer de nodige beleidsvrijheid (keuze mogelijkheden) heeft om aan zijn verplichting invulling te geven. Medewerkers geven individueel hun advies, wat zij natuurlijk ook als groep naar voren kunnen brengen.
Verder zoeken
Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 5 over de medezeggenschap. U vindt in dit deel informatie over collectieve regelingen die voor werkgevers en werknemers gelden op grond van hun arbeidsovereenkomsten:
5.1. Ondernemingsraad (o.a. instellen, advies, instemming, recht op informatie)
5.2. Arbeidsomstandigheden bij de werkgever (o.a. arbobeleid, arbeidsinspectie)
5.3. Arbeidstijden voor werknemers (o.a. vaststellen, veranderen)
Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.