Hoofdstuk 4.3.1.1. Wat is pensioen?
Pensioen is een inkomen op grond van het bereiken van een bepaalde leeftijd, dan wel arbeidsongeschiktheid of overlijden, die een medewerker of nabestaande regelmatig kan ontvangen over meerdere jaren. In dit hoofdstuk staat het pensioen centraal dat ingaat door het bereiken van een bepaalde leeftijd.
Pensioen is geen loon, zoals dat in hoofdstuk 4.1. wordt behandeld, waardoor dat hoofdstuk niet van toepassing is. Hoewel pensioen te zien is als een uitgestelde tegenprestatie van de werkgever, wordt dit inkomen indirect verkregen via de reserveringen en beleggingen door de pensioenuitvoerder. De uiteindelijke pensioenverstrekkingen zijn inkomen (geen loon) uit een vroegere dienstbetrekking. Dat neemt evenwel niet weg dat pensioen een beloning voor arbeid is, waarbij het vraagstuk van gelijke behandeling een rol vervult (4.3.7.4.).
Delen van het pensioen van ouderen wordt gefinancierd door de werkende, namelijk de WAO-/WIA- en de VUT-regelingen, waarvoor de ‘omslagregeling’ geldt. Door de toename van de vergrijzing wil de overheid het eerder stoppen met werken ontmoedigen. Dat is gebeurd door pre-pensioen en VUT-regelingen vanaf 1 januari 2006 fiscaal te belasten, zodat deze regelingen niet langer aantrekkelijk zijn.
Verder zoeken
Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 4 over de arbeidsvoorwaarden. Oftewel de tegenprestatie waarvoor werknemers bij een werkgever werken op grond van de arbeidsovereenkomst. U vindt in dit deel informatie over:
4.1. Loon (o.a. minimumloon, tijdstip betalen, loon vorderen, beslag)
4.2. Vakantie (o.a. vakantierechten opbouwen en opnemen, vakantiegeld)
4.3. Pensioen (o.a. opbouwen, afkopen, einde dienstverband)
4.4 VUT-regeling
4.5. Afdracht van loonbelasting en premies
Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.