Titel

HomeScholing & training Ondernemingsraad

Korte inleiding

  • optie 1
  • optie 2

Scholing & training voor de ondernemingsraad

Doelgerichte medezeggenschapstraining voor ondernemingsraden

Om het werk binnen de ondernemingsraad effectief te maken, is naast kennis ook inzicht nodig in de verschillende belangen. Een goede balans vinden en het effectief bijsturen, vraagt om strategie en tact. Deze combinatie van kennis en vaardigheden maakt dat de ondernemingsraad haar rol goed kan vervullen. Dat wordt bereikt door tijdens deze cursusdag voor de ondernemingsraad actief aan voorbeelden uit de praktijk te werken.
Incompany training Arbeidsrecht
Deze_cursusdag_wordt_volledig_afgestemd op uw organisatie

Onze werkwijze

Deze cursusdag voor de ondernemingsraad is heel actief. Dit is namelijk geen training in toehoren, maar een interactieve werkvorm. Overzichtelijk en met een heldere pakkende toelichting komt u tot de kern van de problematiek. Niet alleen de oplossing, maar ook hoe de oplossing wordt gerealiseerd staat centraal. Door het maatwerk kunnen de leden van de ondernemingsraad het geleerde gericht in de eigen praktijk gebruiken.

Wat maakt deze training arbeidsrecht boeiend en leerzaam?

  • In kleine groepen interactief leren;
  • Innovatieve training gericht op strategische kennis, inzicht en vaardigheden;
  • Ervaar de bevindingen van medecursisten;
  • De dag vliegt voorbij.

 

Tijdens deze cursusdag wordt ieder onderwerp op maat gegeven aan de ondernemingsraad

training ondernemingsraad & scholing medezeggenschap
Voor_ondernemingsraden bieden we een uitgebreid pakket aan trainingen aan, waarmee de ondernemingsraad zelf de inhoud van de cursusdag(en) kan kiezen. Wij bieden 12 verschillende dagdelen (van 4 uur) aan, die op verzoek uitgebreid kunnen worden naar andere onderwerpen binnen de medezeggenschap.

Iedere cursusdag kunnen wij op ieder niveau aan een ondernemingsraad aanbieden. Van leden van ondernemingsraden die nog maar weinig met arbeidsrecht te maken hebben gehad tot ervaren leden geven wij medezeggenschapstrainingen. Ieder dagdeel wordt in overleg specifiek op maat gemaakt voor de praktijksituatie van de betrokken ondernemingsraad. Daarin zal de docent zich dan ook vooraf verdiepen.

Voorbeelden van onderwerpen:

De nieuwe ondernemingsraad
Voor nieuwe leden is het raadzaam om vanaf het eerste begin goed zicht te krijgen op hoe de raad functioneert. Wat zijn de rechten van de raad en van individuele leden, wat is de positie die de raad inneemt, hoe worden zaken besloten en opgepakt? Aan de hand van pakkende voorbeelden worden deze vraagstukken persoonlijk ervaren tijdens deze training voor de ondernemingsraad. Daarmee kan de ondernemingsraad een goede start maken. Denk aan vraagstukken over het instellen van de raad, de voorzieningen die afgedwongen kunnen worden, inzetten van overlegvergadering, recht op informatie en het adviesrecht en het instemmingsrecht uit de WOR.

De ervaren ondernemingsraad
De ervaren leden van de ondernemingsraad kunnen zich verder ontwikkelen aan de hand van meer complexe vraagstukken. Het gaat daarbij niet alleen om de rechten, maar juist ook om de vraag hoe de medezeggenschap zo maximaal mogelijk tot zijn recht komt. Hoe ga je om met lastige vragen uit de praktijk, rond bijvoorbeeld geheimhouding, benadelingshandelingen, tegenstellingen in adviestrajecten en impasses bij instemmingsvraagstukken? Ontwikkel de vaardigheden om meer uit de positie van de ondernemingsraad te halen.

Omgang met ongewenst gedrag
Ongewenst gedrag is ingrijpend voor werknemers die gediscrimineerd, (seksueel) geïntimideerd of gepest worden. Waar kunnen zij terecht en hoe gaat de organisatie met deze vraagstukken om? Het behoort tot de taak van de ondernemingsraad – op grond van artikel 28 van de WOR – om te bevorderen dat hierover gedragsregels komen. Regels die ten eerste gericht zijn op het voorkomen van ongewenst gedrag. Het is daarnaast belangrijk dat medewerkers met hun problemen terecht kunnen, bijvoorbeeld in de vorm van opvang of zelfs een klachtenregeling. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk worden tijdens de cursusdag deze vraagstukken begrepen om de ondernemingsraad daarop te helpen naar beleid en oplossingen toe te werken.

Veranderingen doorvoeren
De veranderingen die organisaties dienen te ondergaan, brengen wijzigingen in de rechtspositie van werknemers: een andere functie, vestigingsplaats en ook ontslag wegens economische en organisatorische redenen. Het gaat erom dat de gewenste veranderingen in de organisatie de ruimte te geven, maar dan wel goed en meer eerbied van rechten. In deze spelen de opgebouwde belangen van werknemers mee. De ondernemingsraad leert tijdens deze cursusdag meer invloed uit te oefenen door precies te weten hoe deze processen werken en wat haar mogelijkheden hierin zijn.

Ondernemingsraad en arbeidsvoorwaarden
Op grond van artikel 28 van de Wet op de Ondernemingsraden, ziet de ondernemingsraad erop toe dat de arbeidsvoorwaarden uit de cao en/of het personeelsreglement worden nagekomen. Wat zijn deze rechten? Hoe wordt een geschil opgelost en hoe worden rechten afgedwongen? Wat is de positie van de ondernemingsraad daarbij en kan de raad ook zelf collectieve regelingen aangaan? Omdat arbeidsvoorwaarden voor het personeel zo belangrijk zijn, speelt de kennis hierover in de dagelijkse praktijk van de leden van de ondernemingsraad ook een voorname rol. Tijdens de cursusdag wordt hierin een deskundige basis gelegd.

Huisregels & personeelshandboek
Voor de voortgang en goede orde zijn er interne regels nodig De onderlinge afspraken kunnen op schrift staan maar ook mondeling uitgedragen worden. Dit alles dient om meerdere zaken in de organisatie soepel en eerlijk te laten verlopen. Dergelijke huisregels kunnen zich ontwikkelen tot personeelsreglementen. In dergelijke handboeken worden naast ordevoorschriften, veelal ook arbeidsvoorwaarden opgenomen. Bij een deel van deze regels heeft de ondernemingsraad een stem, in de vorm van advies of instemming. Door de rechten tijdens de cursusdag te begrijpen, kan de energie gericht worden op het verkrijgen van de huisregels en personeelshandboeken die steun geven.

Arbeidsomstandigheden (veiligheid, gezondheid en welzijn)
Een wezenlijke rol van de ondernemingsraad is het waken over de arbeidsomstandigheden. Daarin is het belangrijk dat de organisatie in een leerproces wordt gebracht. Leren van de risico’s in het werk om deze vervolgens weg te nemen of te beperken. Daarbij dient goed gekeken te worden naar de feitelijke risico’s die voor iedere organisatie weer anders zijn. Een praktische training gericht op de deskundigheid en vaardigheden van de leden van de ondernemingsraad.

Participatie door werkoverleg en commissies
Wanneer de ondernemingsraad zelf een voorname vorm van medezeggenschap heeft ingevuld, kan er ook verder gekeken worden. Dat kan bijvoorbeeld door het opzetten van een systeem van werkoverleg, waarmee werknemers meer informatie, betrokkenheid en veelal ook invloed krijgen. De training laat zien dat de ondernemingsraad hierin ook zelf het goede voorbeeld kan geven door effectief eigen commissies op te zetten en laten functioneren. Hoe komt deze participatie van de grond, hoe dwing je dit desnoods af en hoe laat je het ook feitelijk werken? Interessante vragen voor deze ondernemingsraad training.

Reorganisatie
Een omvangrijke reorganisatie zet iedereen binnen de onderneming op scherp. Het personeel kijkt mee over de schouder van de ondernemingsraad. Des te meer reden voor de ondernemingsraad om precies te weten hoe dit alles werkt. Dit gaan de leden van de ondernemingsraad tijdens deze cursusdag ervaren en leren.

Sociaal plan, afvloeiingsregelingen en vaststellingsovereenkomsten
Een collectief ontslag vraagt vaak om een collectieve regeling. In dat geval spelen onderwerpen als boventalligheid, interne herplaatsing, outplacement en financiële afvloeiingsregelingen. Wat is er mogelijk, bijvoorbeeld binnen een sociaal plan? Hoe zit het met de rechten van de ondernemingsraad en individuele werknemers? Uitdagende onderwerpen voor een afwisselende cursusdag!

Ervaringen met de Wet Werk & Zekerheid I (flexibele arbeid)
Door de Wet Werk en Zekerheid zijn er grote veranderingen gekomen in het arbeidsrecht. Het aangepaste ketensysteem aan tijdelijke contracten en het aanzeggen van het einde van het contract. Er gelden strenge regels voor flexibel personeel, zoals voor afroepcontracten, min-max-contracten en uitzendkrachten. Leer de ontduikingsconstructies te begrijpen en inzicht te krijgen in de flexibele schillen binnen organisaties. Op deze dag wordt naast de regels, ook ingegaan op de ervaringen met het nieuwe systeem.

Ervaringen met de Wet Werk & Zekerheid II (ontslagrecht)
Het systeem bij ontslag is drastisch veranderd, door de route van het UWV en de Kantonrechter te onderscheiden. In het bijzonder de zaken die via de kantonrechter verlopen vragen om een doordachte aanpak van de werkgever, waarin ook beleid belangrijk is geworden. Wat zijn de ervaringen met de nieuwe procedure met hun specifieke eisen per ontslagreden. Wat is de impact van ontslag voor wat betreft de opzegtermijn, transitievergoeding en outplacement.

Privacy & persoonsgegevens, social media & internet
De impact van de technologische mogelijkheden raken de werkvloer steeds verder. Maar mogelijkheden voor werkgever, vragen ook om verantwoord gebruik. Mag een werkgever camera’s plaatsen en gesprekken afluisteren? Is de e-mail van een werknemer privé? Hoe gaat de organisatie om met twitter en facebook? In hoeverre kan een loonstrook digitaal aangeleverd worden en het personeelsdossier digitaal bewaard worden. Hoe zit het met het recht op inzage? Er zijn veel praktische vragen te stellen, met ook allen een passend antwoord tijdens de cursusdag. De raad kan hierin met haar instemmingsrecht of initiatiefrecht een grote rol vervullen.

Ziekte & verzuimbeleid
Door ziekte van de werknemer kan deze niet meer de normale tegenprestatie leveren die tegenover de ontvangst van het loon staat. Dat veranderd het hele spectrum waardoor de werknemer wordt beschermd. Het wettelijke systeem is er op gericht dat de werknemer en werkgever toewerken naar herstel en terugkeer, intern of extern. Daarbinnen kunnen zeer veel vragen spelen. De antwoorden vragen om een optimale afstemming met de positie en mogelijkheden van iedere organisatie. Voor de ondernemingsraad is het van waarde om de processen te optimaliseren en naar voorzieningen en dergelijke te krijgen. De raad krijgt hierin een meer voorname rol door de veranderde positie van de bedrijfsarts, preventiemedewerker en de mogelijkheden tot een second opinion.

scholing ondernemingsraad training ondernemingsraadt

De prijs per dag (8 uur) is € 1.950,00 (inclusief cursusmateriaal en certificaat / vrij van BTW).

Deze dagen kunnen naar eigen keuze samengesteld worden en ook het volgen van alleen een halve dag tegen een aangepaste prijs is mogelijk. Dagen kunnen natuurlijk ook los van elkaar verzorgd worden, zowel intern als extern op locatie. Indien het de voorkeur geniet dat wij ook de accommodatie voor de cursusdagen verzorgen, dan gaat dat in goed overleg, waarbij de aanvullende kosten worden doorgenomen. Alles is bespreekbaar.

 

Persoonlijk advies van de docent

Omdat wij de opleiding goed willen afstemmen op het niveau en de wensen van de groep, is het belangrijk om persoonlijk te overleggen over de invulling van de cursusdag(en). Neem hiervoor vrijblijvend contact op met de docent, dhr. mr. Ulli Hoogland.

Hoogland weet al meer dan 10 jaar cursisten tot het maximale te bewegen. Hij kan daarbij putten uit tal van bijzondere procedures die hij gevoerd heeft. Meer info over deze vooruitstrevende docent.

Op uw verzoek kunnen wij u ook een offerte op maat toesturen. Bel gerust: 08877 – 08800.

Bel-Mij-Terug over de training ondernemingsraad
Buiten kantoortijden (8:30 en 17:00) kunnen wij u terug-bellen:
 

Informatie over AN-i

Wij staan voor een persoonlijke en doelgerichte aanpak. AN-i is een instituut met gedreven specialisten in het arbeidsrecht. Vanuit ons gespecialiseerde kantoor is ons instituut voor opleidingen arbeidsrecht ontstaan.

Scholing ondernemingsraad recensie
Inmiddels_hebben wij voor vele opdrachtgevers opleidingen verzorgd:

Werkgevers: o.a. ABN-Amro, CZ, GGD, IKEA, ING, Keerpunt, KPN, LogicaCMG, Nationale Nederlanden, Rabobank, RIAGG, Sociale Verzekeringsbank en het UWV.

Advocatenkantoren: o.a. Boekel de Nerée, Van Diepen Van der Kroef, Labee, Boels Zanders, Cleerdin Hamer, Houthoff Buruma, Damsté, Schouten en Lagro.

Ons instituut is geregistreerd in het CRKBO en is bovendien geaccrediteerd door:   MZ, RB, MfN (voorheen NMI), de Nederlandse Orde van advocaten en NIRPA.