Hoofdstuk 5.1.7. Informatierecht van de ondernemingsraad
Recht op informatie
De ondernemer moet de ondernemingsraad de volgende informatie verstrekken die hij tijdig en op verzoek schriftelijk verstrekt. Bij “informatie” moet niet alleen gedacht worden aan stukken en richtlijnen, maar ook aan (korte) antwoorden op vragen van de raad.
A. Informatie over rechtsvorm, bestuurders, concern en organisatie
Bij het begin van de zittingsperiode van de ondernemingsraad geeft de ondernemer informatie over de volgende onderwerpen. Wijzigingen in deze gegevens worden direct doorgegeven. Het gaat om informatie over (art 31-2 WOR):
- de rechtsvorm(en) en als het gaat om een rechtspersoon ook de statuten.
- de naam en woonplaats (adres) van de ondernemer die eigenaar is van een eenmanszaak, of de naam van de maten of beherende vennoten in een vennootschap onder firma of commanditaire vennootschap.
- de naam en woonplaats (adres) van de commissarissen.
- de naam en vestigingsplaats van andere ondernemers die tot een bepaalde groep behoren, alsmede informatie over de onderlinge zeggenschapsverhoudingen.
- de naam en vestigingsplaats van degene die duurzame betrekkingen met de onderneming onderhoud die van wezenlijk belang kunnen zijn voor het voortbestaan van de onderneming. Het gaat hier doorgaans om belangrijke afnemers en verstrekkers van middelen voor de organisatie.
- de organisatie(structuur) en de naam en woonplaats (adres) van de bestuurders en van de belangrijkste overige leidinggevenden, alsmede informatie over hun onderlinge bevoegdheidsverdeling.
Deze informatie zal doorgaans schriftelijk verstrekt worden door de ondernemer. Het mag mondeling gegeven worden, tenzij de ondernemingsraad om de schriftelijk vorm vraagt.
B. Informatie over de werkzaamheden en resultaten
Ten minste tweemaal per jaar geeft de ondernemer informatie over de werkzaamheden en de resultaten van de onderneming(en). Deze schriftelijke of mondelinge informatie kan de raad gebruiken bij de bespreking van de algemene gang van zaken van de onderneming. Het gaat in het bijzonder om informatie over onderwerpen waarover de ondernemingsraad adviezen geeft. Een nadere uitwerking wordt gegeven in art 31a lid 1 t/m 5 van de WOR (art 31a WOR) en, in het bijzonder voor de NV en BV, titel 9 van boek 2 van het Burgerlijk Wetboek. Het gaat daarbij om het verstrekken van het jaarverslag, jaarrekening en overige gegevens door een NV, BV, coöperatie en onderlinge waarborgmaatschappij (art 31a-2 WOR), verstrekken van samengestelde jaarrekening van de moedermaatschappij waarin de dochter is opgenomen (art 31a-3 WOR), verstrekken van informatie over de groep waartoe de onderneming behoort (art 31a-4 WOR). Voor de eenmanszaak, maatschap, vennootschap onder firma, commanditaire vennootschap, stichting en vereniging is lid 5 van artikel 31a belang (art 31a-5 WOR).
C. Informatie over verwachtingen
Minimaal tweemaal per jaar wordt er informatie over toekomstverwachtingen gegeven, aangaande de werkzaamheden en resultaten van de onderneming. Hierbij gaat het mogelijk om een meerjarenplan. Het ziet in het bijzonder om aangelegenheden waarover de ondernemingsraad te zijner tijd advies zal uitbrengen. Voor meer informatie wordt verwezen naar art 31a lid 6 en 7 (art 31a WOR). De informatie wordt in beginsel schriftelijk verstrekt.
D. Informatie over voorgenomen besluiten die advies- of instemmingsplichtig zijn.
Over de in hoofdstukken 5.1.5 en 5.1.6. behandelde besluiten waarbij de ondernemingsraad een advies- of instemmingsrecht heeft moet de nodige informatie verstrekt worden (art 25-3 WOR) (art 27-2 WOR). Deze informatie moet zodanig zijn dat de ondernemingsraad hiermee de voor- en nadelen, de gevolgen en de alternatieven van het voorgenomen besluit kan inschatten. De informatie wordt in beginsel schriftelijk gegeven.
E. Informatie over het sociale beleid
Ten minste eenmaal per jaar geeft de ondernemer informatie over groepen medewerkers. Deze groepen worden ingedeeld naar hun functie binnen de onderdelen van de organisatie, naar leeftijd, geslacht en bij grote ondernemingen mogelijk ook naar afkomst (1.7.4.). Het gaat niet alleen om informatie over het aantal maar ook om informatie over welk sociaal beleid er ten opzichte van deze groepen is gevoerd (art 31b-1 WOR). De informatie wordt doorgaans verwerkt in een sociaal verslag. Informatie over de te verwachten ontwikkelingen en de in de toekomst te voeren sociale beleid kan zowel mondeling als schriftelijk gegeven worden (sociaal meerjarenplan) (art 31b-2 WOR).
F. Op verzoek al die informatie die de ondernemingsraad nodig heeft
De ondernemer moet als de ondernemingsraad daarom vraagt de informatie verstrekken die de raad en zijn commissies redelijkerwijze nodig heeft voor de vervulling van hun taak (art 31-1 WOR). Deze gevraagde informatie dient tijdig verstrekt te worden, wat sterk afhankelijk is van de aard van de gegevens, alsmede van de spoed die hierbij geboden is.
Het verschil met datgene wat bij A t/m E genoemd is, ligt hierin dat bovenstaande informatie automatisch door de ondernemer verstrekt wordt, terwijl het hier (F) gaat het om informatie die gevraagd wordt. De ondernemer kan het “redelijkerwijze nodig hebben” slechts beoordelen, wanneer de raad aangeeft voor wat voor specifieke taak de informatie van belang is. Dit maakt de raad bij zijn verzoek om informatie bekent waarbij gedacht wordt aan (nadere) informatie voor het uitbrengen van een bepaald advies, of het geven van instemming, het doen van voorstellen, het onderzoeken hoe een besluit wordt uitgevoerd, het onderzoeken van de arbeidsomstandigheden en de gevolgen van bepaalde maatregelen etc. Meent de ondernemer dat de informatie redelijkerwijze niet nodig is, dan kan hij deze informatie achterhouden. Daarna kan de ondernemingsraad een beslissing van de kantonrechter vragen (5.1.11.5.).
De ondernemer en ondernemingsraad kunnen afspraken maken over het verstrekken van informatie.
Verder zoeken
Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 5 over de medezeggenschap. U vindt in dit deel informatie over collectieve regelingen die voor werkgevers en werknemers gelden op grond van hun arbeidsovereenkomsten:
5.1. Ondernemingsraad (o.a. instellen, advies, instemming, recht op informatie)
5.2. Arbeidsomstandigheden bij de werkgever (o.a. arbobeleid, arbeidsinspectie)
5.3. Arbeidstijden voor werknemers (o.a. vaststellen, veranderen)
Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.