Opkomen tegen het ontslag bij de rechter (hernieuwde toetsing)
Werknemer is het niet eens met ontslag
De werknemer kan de kantonrechter verzoeken om de arbeidsovereenkomst te herstellen (artikel 7:682 lid 1 a BW). De werknemer kan ook om een billijke vergoeding vragen, maar om daarvoor in aanmerking te komen moet de werknemer wel aantonen dat er sprake is van ernstig verwijtbaarheid van de werkgever (artikel 7:682 lid 1 b BW). Dat zal niet snel spelen, tenzij er sprake is van het verstrekken van valse feiten aan het UWV. Het verzoek tot herstel of een billijke vergoeding moet de werknemer binnen een vervaltermijn van twee maanden indienen (artikel 7:686a BW).
Werkgever is het niet eens met de afwijzing van het UWV
De werkgever kan na een afwijzing van de toestemming door het UWV, een verzoek tot ontbinding wegens economische gronden indienen bij de kantonrechter (artikel 7:671b lid 1 sub b BW). Zijn er nieuwe feiten of omstandigheden, of kan de werkgever aantonen dat de werknemer in de procedure heeft gelogen, dan behoort het (vermoedelijk) ook tot de mogelijkheden om opnieuw toestemming aan het UWV te vragen. Het ligt echter ook dan in de lijn de verwachtingen dat werkgevers zich dan tot de kantonrechter gaan wenden.
Toetsing van het ontslag
In de procedure bij het UWV dient de kantonrechter te beoordelen of de opzegging in strijd is met artikel 7:669 lid 3 sub a BW. Dat betekent derhalve dat de kantonrechter gebonden is aan dezelfde regels die het UWV toetst, waarbij naast de voorschriften in lid 3 sub a BW, ook de nadere voorschriften van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van belang zijn op grond van lid 5 (de ontslagregeling).
Hoger beroep
Tegen de beslissing van de kantonrechter kan een werkgever of werknemer in hoger beroep gaan bij het Hof en desgewenst daarna in cassatie bij de Hoge Raad. Het gevolg hiervan kan zijn dat het dienstverband alsnog hersteld moet worden, wanneer het Hof vaststelt dat niet aan de voorwaarden van artikel 7:669 lid 3 sub a BW is voldaan.
In reactie op het ontbindingsverzoek bij de kantonrechter, zal een werkgever mogelijk voor zover vereist een ontbinding vragen en daarvoor aangeven dat er (inmiddels) andere redenen zijn om het dienstverband te laten eindigen. De werkgever beroept zich dan op één van de andere gronden van artikel 7:669 lid 3 BW. Het is echt nog afwachten wat hierin toegestaan wordt of mogelijk wordt, om te voorkomen dat na een lange tussenperiode alsnog herstel van het dienstverband moet volgen.
Deze informatie is voor cursisten die bij ons een opleiding arbeidsrecht volgen.
Leren bij de specialist – Het opleidingsinstituut van AN-i
AN-i is volledig gespecialiseerd in het arbeidsrecht. Wij verzorgen de website Arbeidsrechter.nl en onze specialisten procederen voor rechtbanken. Vanuit deze expertise bieden wij op meerdere niveaus opleidingen en cursusdagen aan. Van de beginnende personeelsmedewerker tot en met een gespecialiseerde advocaat volgen bij ons scholing.
Inmiddels_hebben wij voor vele opdrachtgevers opleidingen verzorgd:
Werkgevers: o.a. ING, KPN, CZ, GGD, IKEA, Keerpunt, LogicaCMG, Nationale Nederlanden, Parnassia, Rabobank, RIAGG, Sociale Verzekeringsbank en het UWV.
Advocatenkantoren: o.a. Boekel de Nerée, Van Diepen Van der Kroef, Labee, Boels Zanders, Cleerdin Hamer, Houthoff Buruma, Damsté, Schouten en Lagro.
Ons instituut is geregistreerd in het CRKBO en is bovendien geaccrediteerd door: MZ, RB, MfN (voorheen NMI), de Nederlandse Orde van advocaten en NIRPA.