Ontslagregeling
Definitie:
“De voorwaarden waartegen het einde van het dienstverband plaatsvindt, in bijzonder doordat hierover tussen werkgever en werknemer afspraken zijn gemaakt, met in het bijzonder de vergoedingen en arbeidsvoorwaarden die aan de werknemer worden uitbetaald.”
Ontslagregeling in het arbeidsrecht
Het eindigen van een dienstverband dient goed geregeld te worden. De werkgever kan een vaststellingsovereenkomst aanbieden, waarmee de werkgever en werknemer in overleg de arbeidsovereenkomst kunnen beëindigen. In deze beëindigingsovereenkomst staan derhalve de afspraken voor het einde van de dienstbetrekking. Hierbij kan gedacht worden aan afspraken over de datum voor het einde van het dienstverband en een eventuele vergoeding voor de werknemer.
In de beëindigingsovereenkomst wordt vaak geregeld wat er gebeurt met de eigendommen, vakantiedagen en bijvoorbeeld studiekosten. Deze overeenkomst kan afstand doen van het concurrentiebeding of het relatiebeding of daarvoor mogelijk een nadere regeling treffen. Verder wordt geregeld hoe er naar derden wordt gecommuniceerd, bijvoorbeeld door een geheimhouding af te spreken, door afspraken over social media en het verstrekken van referenties en een getuigschrift. Lees hoofdstuk 3.2.1. voor meer informatie aangaande beëindigingsovereenkomsten.
Een ontslagregeling kan ook collectief geregeld zijn. In dat geval wordt er veelal een sociaal plan overeengekomen, mogelijk in overleg met de vakbond en/of ondernemingsraad. Daarin staan dan de afspraken over het afvloeien van de medewerkers, zie hoofdstuk 3.8 over sociaal plan. De meest gangbare aanleiding voor een dergelijk collectief ontslag is een bedrijfseconomische situatie. Voordat een werkgever over kan gaan tot ontslag dient hij allereerst na te gaan of herplaatsing gecombineerd met eventuele scholing een optie is. Indien de werkgever een collectief ontslag doorzet, heeft hij tevens te maken met de ontslagvolgorde die gehanteerd moet worden, op grond van het afspiegelingsbeginsel. Medewerkers worden op grond van hun leeftijd ingedeeld in groepen en daarop op volgorde van diensttijd ontslagen.