Ontbindingsprocedure
Definitie:
“Een procedure bij de kantonrechter die het gemotiveerde verzoek krijgt om de arbeidsovereenkomst te ontbinden, waarvoor een redelijke grond moet bestaan, zoals disfunctioneren, verwijtbaar handelen of een verstoorde arbeidsverhouding”.
Ontbindingsprocedure in het arbeidsrecht
Een werkgever of medewerker kunnen een reden hebben om de arbeidsovereenkomst te laten eindigen. Voor een medewerker ligt dat vrij eenvoudig, want deze kan normaal met een opzegtermijn en zonder toestemming opzeggen. Voor een werkgever ligt dat anders. De werkgever zal in geval van bedrijfseconomisch ontslag of langdurige ziekte toestemming voor de opzegging vragen bij het UWV. Voor de andere meer in de persoon gelegen ontslaggronden zal de werkgever een ontbindingsverzoek indienen bij de kantonrechter (art 7:671b BW). Wijst de kantonrechter de ontbinding toe, dan eindigt de arbeidsovereenkomst op het door de werkgever aangewezen tijdstip.
De kantonrechter kan de arbeidsovereenkomst alleen ontbinden als er geen opzeggingsverboden gelden en één van de volgende gronden zich voordoet (art 7:669 lid 3 BW):
- Bedrijfseconomische gronden, als op deze grond eerst bij het UWV is geprocedeerd en het UWV toestemming heeft geweigerd;
- Langer dan twee jaar ziek, met de voorwaarde dat hierover eerst bij het UWV is geprocedeerd en het UWV geen toestemming heeft verleend;
- Regelmatig ziek zijn met voor de bedrijfsvoering onaanvaardbare gevolgen;
- Disfunctioneren;
- Verwijtbaar handelen;
- Weigeren de bedongen arbeid te verrichten wegens ernstig gewetensbezwaar;
- Verstoorde arbeidsverhouding;
- Andere dan hiervoor genoemde gronden.
Daarnaast kan er alleen nog een ontbinding gevraagd worden wegens wanprestatie (art 7:686 BW). Dat wil zeggen dat de werkgever of de medewerker zijn verplichtingen op grond van de arbeidsovereenkomst niet nakomt. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het vaak te laat op het werk verschijnen ondanks waarschuwingen, zich (meerdere malen) ziek melden zonder ziek te zijn, het opzettelijk onder de maat presteren of het opzettelijk de orde of efficiëntie in de onderneming dwarsbomen. In veel gevallen is dit verwijtbaar handelen en/of levert dit een verstoorde verhouding op, zodat op grond van sub e. en g. een verzoek wordt ingediend.