Hoofdstuk 5.1.8.1. Benadeling medezeggenschapsleden
Voor medewerkers die betrokken zijn bij de medezeggenschap geldt dat zij niet benadeeld mogen worden om reden van deze betrokkenheid. Dit algemene benadelingsverbod geldt niet alleen voor leden van ondernemingsraad, personeelsvertegenwoordiging en commissies. Het geldt ook voor werknemers die op de kandidatenlijst voor deelname hebben gestaan en uiteindelijk niet zijn gekozen, alsmede voor een aan de raad toegevoegde secretaris en voor medewerkers die het initiatief tot het instellen van de raad hebben genomen (art 21 WOR).
In veel gevallen zal het lastig zijn om aan te tonen dat er sprake is van benadeling dat verband houdt met de betrokkenheid bij de medezeggenschap. Mocht dit toch aantoonbaar zijn, dan kan de werkgever aangesproken worden op grond van wanprestatie en kan hij gehouden worden de verplichtingen die op hem rusten na te komen. Zo nodig kan hiervoor een verzoek bij de kantonrechter ingediend worden (na bemiddeling door de bedrijfscommissie).
Bij bovenstaande moet niet alleen gedacht worden aan bewuste benadeling maar ook aan onbewuste benadeling. Een medewerker die lid van de ondernemingsraad wordt kan doorgaans zijn normale werk nog maar gedeeltelijk uitvoeren. Dat hij deeltijder wordt kan met zich meebrengen dat hij in een nadelige positie terecht komt voor wat betreft zijn loopbaanmogelijkheden, opleidingskansen, het werk dat hem toebedeeld wordt en zijn arbeidsvoorwaarden en werkdruk. Om deze onbewuste benadeling door andere medewerkers of door de omstandigheden te voorkomen kunnen er met de ondernemer afspraken gemaakt worden. Overigens is het in bepaalde omstandigheden niet toegestaan om onderscheid te maken tussen fulltimers en deeltijders, oftewel onderscheid naar arbeidsduur te maken (2.6.1.).
Verder zoeken
Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 5 over de medezeggenschap. U vindt in dit deel informatie over collectieve regelingen die voor werkgevers en werknemers gelden op grond van hun arbeidsovereenkomsten:
5.1. Ondernemingsraad (o.a. instellen, advies, instemming, recht op informatie)
5.2. Arbeidsomstandigheden bij de werkgever (o.a. arbobeleid, arbeidsinspectie)
5.3. Arbeidstijden voor werknemers (o.a. vaststellen, veranderen)
Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.