In geval van aanneming van werk is er geen arbeidsovereenkomst. Voor het verschil tussen aanneming van werk en opdracht (verrichten van diensten) wordt verwezen naar hoofdstuk 1.1.3. (1.1.3.).
Er is sprake van een fictieve arbeidsovereenkomst als de medewerker werk tot stand brengt van stoffelijke aard (zichtbaar), terwijl:
- De medewerker niet een zelfstandig beroepsbeoefenaar of ondernemer is. Ook al wordt hij door diverse personen bijgestaan bij het werk.
- De medewerker niet in dienst is van een andere werkgever en door deze uitgeleend wordt.
- De medewerker zich niet (feitelijk) door anderen kan laten vervangen die het werk dan gaan verrichten.
De opdrachtgever moet dan als fictieve werkgever loonbelasting en premies volks- en werknemersverzekering inhouden op datgene wat hij aan de opdrachtnemer uitbetaalt. De fictie geldt alleen voor dit hoofdstuk (4.5.). Voor de berekening van het loon bestaan speciale berekeningswijze en tabellen.
De fictie geldt eveneens voor de personen die de opdrachtnemer bijstaan. Dat betekent dat de opdrachtnemer aan de opdrachtgever meedeelt door wie hij zich laat bijstaan en welke bedragen deze hulppersonen ontvangen. Op grond van deze verklaring welke door de aannemer en hulppersonen wordt ondertekend, berekent de werkgever de verschuldigde loonbelasting en premies per persoon. De inhoudingen worden in mindering gebracht op het bedrag (het “loon”) dat de werkgever aan de opdrachtnemer uitbetaalt. Zonder deze verklaring berekent de werkgever de inhoudingen van loonbelasting en premies volksverzekering alsof de aannemer de enige is die “loon” ontvangt. Op dit “loon” worden ook premies werknemersverzekering ingehouden, waarbij het “loon” wordt gedeeld door het aantal personen dat bij het aannemen van werk betrokken zijn, waarna per persoon de premies worden berekend.
Verder zoeken
Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 4 over de arbeidsvoorwaarden. Oftewel de tegenprestatie waarvoor werknemers bij een werkgever werken op grond van de arbeidsovereenkomst. U vindt in dit deel informatie over:
4.1. Loon (o.a. minimumloon, tijdstip betalen, loon vorderen, beslag)
4.2. Vakantie (o.a. vakantierechten opbouwen en opnemen, vakantiegeld)
4.3. Pensioen (o.a. opbouwen, afkopen, einde dienstverband)
4.4 VUT-regeling
4.5. Afdracht van loonbelasting en premies
Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.