Identificatie van sollicitanten / medewerkers
Een werkgever mag geen medewerkers in dienst nemen die illegaal in Nederland verblijven (1.7.). Daarom zal de werkgever iedere medewerker om de vereiste documenten moeten vragen. Een medewerker is verplicht zich te identificeren. Van de papieren die de medewerker toont maakt de werkgever een kopie, dat hij bewaart bij de loonadministratie. Identificeert een medewerker zich niet, dan betaalt de medewerker veel loonbelasting (4.5.8.3.), De berekening van de premies werknemersverzekering vindt dan dusdanig plaats dat de percentages op het volledige loon worden ingehouden.
Het aannemen van personeel geeft de werkgever door aan:
De uitvoeringsinstelling
De werkgever hoeft zich niet meer aan te melden bij de uitvoeringsinstelling (Uitvoering Werknemersverzekeringen: UWV), wat geldt sinds 2006. Het UWV zorgt alleen nog voor de uitvoering van de werknemersverzekeringen, niet meer voor de inhouding van die premies. De belastingdienst draagt zorg voor het innen van de premies en het naleven van de regels daaromtrent. De administratieve gegevens speelt de belastingdienst door aan het UWV. Is de medewerker ziek bij het einde van de arbeidsovereenkomst, dan moet dit wel aan de uitvoeringsinstelling doorgegeven worden, voordat de arbeidsovereenkomst eindigt (2.2.2.).
Het ziekenfonds
Het versturen van een verzekeringsverklaring-werkgever naar het ziekenfonds is sinds de invoering van de zorgverzekeringswet niet meer aan de orde, omdat sinds de invoering van deze wet iedereen verplicht is een basisverzekering af te sluiten. Het onderscheid particulier en ziekenfonds bestaat niet meer.
De belastingdienst
Gaat de werkgever voor het eerste een arbeidsverhouding aan, dan meldt de werkgever zich als werkgever, waarna hij een loonheffingennummer en de nodige papieren krijgt toegestuurd. Vervolgens is de werkgever verplicht om regelmatig aangifte te doen (per tijdvak) en de belasting en premies volksverzekering in te houden en af te dragen. Bij het bepalen van de hoogte van de inhoudingen per medewerker gebruikt de werkgever de loonbelastingverklaring, welke verklaring de werkgever door de medewerker laat invullen.
Met ingang van 1 januari 2009 hoeven de werknemers niet meer nieuwe werknemers bij de Belastingdienst te melden met een eerstedagsmelding. Deze algemene verplichting komt dan te vervallen. In een aantal gevallen kan er wel verplicht worden om maximaal vijf jaar lang eerstedagsmelding te doen:
- als werkgever een vergrijpboete voor het niet of te laat betalen van loonheffingen heeft gekregen;
- als de werkgever strafrechtelijk vervolgd wordt omdat men illigale werknemers in dienst heeft;
- als de werkgever een boete heeft gekregen voor het in dienst hebben van illegale werknemers;
- als de werkgever een naheffingsaanslag heeft gekregen, omdat de werknemers niet in de loonadministratie zijn opgenomen.
Verder zoeken
Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 4 over de arbeidsvoorwaarden. Oftewel de tegenprestatie waarvoor werknemers bij een werkgever werken op grond van de arbeidsovereenkomst. U vindt in dit deel informatie over:
4.1. Loon (o.a. minimumloon, tijdstip betalen, loon vorderen, beslag)
4.2. Vakantie (o.a. vakantierechten opbouwen en opnemen, vakantiegeld)
4.3. Pensioen (o.a. opbouwen, afkopen, einde dienstverband)
4.4 VUT-regeling
4.5. Afdracht van loonbelasting en premies
Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.