Specialisten info – opzegverboden

Opzegverboden verhinderen ontslag tijdens ziekte, zwangerschap of OR-lidmaatschap. Het UWV weigert toestemming als een opzegverbod geldt. Werknemers kunnen bij ongeldig ontslag vernietiging of een billijke vergoeding vorderen via de kantonrechter binnen twee maanden na einde dienstverband.

 

Opzegverboden

Het UWV wordt middels de formulieren waarmee ontslag wordt aangevraagd en waarmee verweer wordt gevoerd, geïnformeerd over het feit of zich opzegverboden voordoen. Indien zich een opzegverbod voordoet tijdens een bepaalde periode dat niet binnen 4 weken eindigt, dan zal het UWV normaal toestemming weigeren. De werkgever kan zich na die weigering tot de kantonrechter wenden en een verzoek indienen.

Komt het tot een opzegging met toestemming van het UWV ondanks dat er een opzegverbod geldt (bijvoorbeeld omdat het UWV niet is geïnformeerd), dan kan de werknemer het ontslag bij de kantonrechter laten vernietigen (artikel 7:681 lid 1 sub a BW). De werknemer kan in plaats van vernietiging, ook een billijke vergoeding vragen (artikel 7:681 lid 1 BW). In beide gevallen moet de werknemer een verzoekschrift indienen binnen de vervaltermijn van 2 maanden na het einde van het dienstverband (artikel 7:686a BW).

Er geldt een opzegverbod tijdens de volgende omstandigheden:

  • Tijdens de eerste twee ziektejaren (artikel 7:670 lid 1 BW) tenzij de ziekmelding plaatsvond na indiening van het ontbindingsverzoek (artikel 7:671b lid 7 BW).
  • Gedurende zwangerschap (artikel 7:670 lid 2 BW: Ktr. Eindhoven 17 februari 2011, JAR 2011/119)
  • Tijdens lidmaatschap OR en PV (Artikel 7:670 lid 4 BW: Ktr. Sittard-Geleen, 29 januari 2009, JAR 2009/85 en Ktr. Groningen 11 december 2009, RAR 2010/44).
  • Tijdens plaatsing op kandidatenlijst of (voormalig) lidmaatschap OR en PV, voorbereidingscommissie, Arbodeskundige of functionaris gegevensbescherming (artikel 7:670 lid 10 BW).

Er geldt ook een opzegverbod wegens de volgende omstandigheden:

  • Artikel 7:681 lid 1 sub b BW onderscheid tussen mannen en vrouwen (art 7:646 BW), onderscheid naar arbeidsduur (uren dat iemand werkt: art 7:648 BW) en onderscheid naar contract bepaalde of onbepaalde tijd (art 7:649 BW)
  • Artikel 7:681 lid 1 sub b BW “of enig ander verbod tot opzegging” van de arbeidsovereenkomst, zoals onderscheid wegens handicap of leeftijd: Ktr. Terneuzen 22 juli 2009, RAR 2009/141, onderscheid wegens lidmaatschap vakbond (art 7:670 lid 5 BW), beroep op ouderschapsverlof, overgang onderneming: Ktr. Middelbrug 15 januari 2011, JAR 2011/49 artikel 7:670 lid 8 BW.

Wanneer gelden de opzegverboden niet in geval van bedrijfseconomisch ontslag:

  • Bij een einde dienstverband wegens de beëindiging van de werkzaamheden van de onderneming (behoudens zwangerschapsverlof: artikel 7:670a lid 2 sub d BW);
  • Bij een einde dienstverband van een werknemer die lid is van de OR of anderszins is betrokken bij de medezeggenschap, wanneer opzegging plaatsvindt wegens bedrijfseconomische gronden en het een arbeidsplaats betreft waarin de werknemer ten minste 26 weken werkzaam is geweest;
  • Bij een einde dienstverband tijdens de proeftijd als ook wanneer een werknemer met ontslag instemt en daarop binnen 14 dagen niet terugkomt (artikel 7:670a lid 2 en 5 BW);Gaat het niet om de grond bedrijfseconomische reden, dan zijn er ook andere omstandigheden waardoor het ontslagverbod niet geldt, zoals dringende redenen en niet meewerken aan re-integratie. De kantonrechter kan op andere gronden ook ontbinden, als de werkgever aannemelijk maakt dat het ontbindingsverzoek is ingegeven door een andere grond die geen verband houdt met het opzegverbod tijdens ziekte en zwangerschap.
  • Voor een opzegging “wegens” bepaalde omstandigheden, is het wel mogelijk om op te zeggen door bedrijfseconomische gronden, daar het dan normaal om neutrale gronden zal gaan.

Voor alle volledigheid kan opgemerkt worden dat als zich geen bedrijfseconomische reden voordoen, zich andere omstandigheden kunnen voordoen waardoor het ontslagverbod niet geldt, zoals dringende redenen en niet meewerken aan re-integratie. De kantonrechter kan op andere gronden ook ontbinden, als de werkgever aannemelijk maakt dat het ontbindingsverzoek is ingegeven door een andere grond die geen verband houdt met het opzegverbod tijdens ziekte en zwangerschap.

 
Deze informatie is voor cursisten die bij ons een opleiding arbeidsrecht volgen.


 

Onze opleidingen

Leergang arbeidsrecht

Met deze opleiding leert u de essentie van het arbeidsrecht aan de hand van boeiende praktijk-voorbeelden. De doelgroep is iedereen die een grondige basis wenst in het arbeidsrecht, zoals een medewerker HR, bedrijfsleider, belastingadviseur of medewerker loonadministratie.

Lees meer

Specialist arbeidsrecht

De opleiding Specialist Arbeidsrecht is bedoeld voor de cursisten die zich vergaand willen specialiseren. Degene die doelgericht in dossiers willen adviseren of zelf handelen. Deze cursus is op het niveau post-master en bedoeld voor o.a. HR-directors, HR-managers, accountants, mediators en rechtskundigen

Lees meer

Strategisch arbeidsrecht

Deze Post-Master bestaat u 4 volledige cursusdagen in het arbeidsrecht (totaal 28 uur). Tijdens deze dagen leert u complexe vraagstukken op te lossen, waarbij u met begrip, strategie en visie doelgericht kunt werken.  De overzichtelijke opbouw en praktische aanpak maken de dagen direct toepasbaar. 

Lees meer

Training HR + AI

In deze Post-Master werkt u aan alle bouwstenen van uw oplossend vermogen. Juist in het tijdperk van AI is het belangrijk om doortastend, doelgericht, kritisch en verbindend te zijn. Dit is dus veel meer dan een AI-training. Het gaat om jou en hoe je integraal vraagstukken kan oplossen met een menselijke maat. 

Interactieve cursusdagen in ons HR + AI - centrum

Lees meer