Specialisten informatie - bij hoofdstuk 1.5
Uitspraken aangaande CAO’s:
Uitleg van de CAO en redelijk en billijk handelen werkgever
Hoge Raad 22 november 2013 in de zaak Vakbond / Vebidak
Tussen de vakbond en de werkgeversorganisatie kan er discussie bestaan over de uitleg van een artikel uit een CAO. Indien er geen toelichting is gegeven, wordt er gekeken naar de betrokken tekst en als dat onvoldoende duidelijk is, aansluiting gezocht bij de eventuele toelichting, de overige tekst in de CAO en de redelijkheid van de uitkomst die een bepaalde uitleg met zich mee zal brengen. Deze route is ook in dit geval gevolgd door het Hof. De hoge raad acht dat juist. Dat betekent dat de reistijd boven de 60 minuten niet vergoed wordt.
Een werkgever die een maatregel neemt waardoor medewerkers met extra reistijd te maken krijgen, moet evenwel wel als een goed werkgever handelen. Een goed werkgever zorgt er voor dat als hij wijzigingen aanbrengt in de wijze van organiseren van de werktijden of vervoer, medewerkers niet opzadelt met onevenredige extra reistijd. Het veroorzaken van extra reistijd zal extra bezwarend zijn, juist in een situatie als deze, waarin deze reistijd niet wordt vergoed. Aan een dergelijke bezwarende wijziging zal een goed handelend werkgever, de werknemers niet houden, zodat hij nadere maatregelen neemt of de medewerkers compenseert.
Volgens de Hoge Raad:
“De omstandigheid dat bij die uitleg soms een belangrijk deel van de reistijd van de werknemer niet zal worden vergoed indien het door de werkgever aangewezen vervoer plaatsvindt vanaf diens bedrijfsterrein, maakt die uitleg, anders dan het middel wil, niet onaanvaardbaar. De wet verplicht de werkgever immers niet tot vergoeding van reistijd als de reis geen onderdeel uitmaakt van de overeengekomen arbeid. …. Overigens verdient opmerking dat de wijze waarop de werkgever op de voet van art. 17 lid 1 van de CAO het vervoer van de werknemers bepaalt, in strijd kan komen met de eis van goed werkgeverschap of de eisen van redelijkheid en billijkheid, indien deze voor de werknemers in een onevenredige mate leidt tot reistijd die niet op de voet van het artikel voor vergoeding in aanmerking komt.”
Deze informatie is voor cursisten die bij ons een opleiding arbeidsrecht volgen.
Leren bij de specialist – Het opleidingsinstituut van AN-i
AN-i is volledig gespecialiseerd in het arbeidsrecht. Wij verzorgen de website Arbeidsrechter.nl en onze specialisten procederen voor rechtbanken. Vanuit deze expertise bieden wij op meerdere niveaus opleidingen en cursusdagen aan. Van de beginnende personeelsmedewerker tot en met een gespecialiseerde advocaat volgen bij ons scholing.
Inmiddels_hebben wij voor vele opdrachtgevers opleidingen verzorgd:
Werkgevers: o.a. ING, KPN, CZ, GGD, IKEA, Keerpunt, LogicaCMG, Nationale Nederlanden, Parnassia, Rabobank, RIAGG, Sociale Verzekeringsbank en het UWV.
Advocatenkantoren: o.a. Boekel de Nerée, Van Diepen Van der Kroef, Labee, Boels Zanders, Cleerdin Hamer, Houthoff Buruma, Damsté, Schouten en Lagro.
Ons instituut is geregistreerd in het CRKBO en is bovendien geaccrediteerd door: MZ, RB, MfN (voorheen NMI), de Nederlandse Orde van advocaten en NIRPA.