Specialisten informatie – bij hoofdstuk 1.5

De collectieve arbeidsovereenkomst geldt voor de meerderheid van de Nederlandse medewerkers. Vooral omdat ze werken bij een werkgever die de CAO van toepassing heeft verklaard of omdat de CAO algemeen verbindend is verklaard. Wat ook kan is dat hun werkgever en eventueel zij zelf lid zijn van een werkgevers- of respectievelijk werknemersorganisatie. De CAO is zeer bepalend voor hun onderlinge rechten en plichten. Goed om dat nader te beschouwen. 

 

Uitspraken aangaande CAO’s:

Uitleg van de CAO en redelijk en billijk handelen werkgever

Hoge Raad 22 november 2013 in de zaak Vakbond / Vebidak

Tussen de vakbond en de werkgeversorganisatie kan er discussie bestaan over de uitleg van een artikel uit een CAO. Indien er geen toelichting is gegeven, wordt er gekeken naar de betrokken tekst en als dat onvoldoende duidelijk is, aansluiting gezocht bij de eventuele toelichting, de overige tekst in de CAO en de redelijkheid van de uitkomst die een bepaalde uitleg met zich mee zal brengen. Deze route is ook in dit geval gevolgd door het Hof. De hoge raad acht dat juist. Dat betekent dat de reistijd boven de 60 minuten niet vergoed wordt.

Een werkgever die een maatregel neemt waardoor medewerkers met extra reistijd te maken krijgen, moet evenwel wel als een goed werkgever handelen. Een goed werkgever zorgt er voor dat als hij wijzigingen aanbrengt in de wijze van organiseren van de werktijden of vervoer, medewerkers niet opzadelt met onevenredige extra reistijd. Het veroorzaken van extra reistijd zal extra bezwarend zijn, juist in een situatie als deze, waarin deze reistijd niet wordt vergoed. Aan een dergelijke bezwarende wijziging zal een goed handelend werkgever, de werknemers niet houden, zodat hij nadere maatregelen neemt of de medewerkers compenseert.

Volgens de Hoge Raad:
“De omstandigheid dat bij die uitleg soms een belangrijk deel van de reistijd van de werknemer niet zal worden vergoed indien het door de werkgever aangewezen vervoer plaatsvindt vanaf diens bedrijfsterrein, maakt die uitleg, anders dan het middel wil, niet onaanvaardbaar. De wet verplicht de werkgever immers niet tot vergoeding van reistijd als de reis geen onderdeel uitmaakt van de overeengekomen arbeid. …. Overigens verdient opmerking dat de wijze waarop de werkgever op de voet van art. 17 lid 1 van de CAO het vervoer van de werknemers bepaalt, in strijd kan komen met de eis van goed werkgeverschap of de eisen van redelijkheid en billijkheid, indien deze voor de werknemers in een onevenredige mate leidt tot reistijd die niet op de voet van het artikel voor vergoeding in aanmerking komt.”

Naar de uitspraak

 

 
Deze informatie is voor cursisten die bij ons een opleiding arbeidsrecht volgen.

 

Onze opleidingen

Leergang arbeidsrecht

Met deze opleiding leert u de essentie van het arbeidsrecht aan de hand van boeiende praktijk-voorbeelden. De doelgroep is iedereen die een grondige basis wenst in het arbeidsrecht, zoals een medewerker HR, bedrijfsleider, belastingadviseur of medewerker loonadministratie.

Lees meer

Specialist arbeidsrecht

De opleiding Specialist Arbeidsrecht is bedoeld voor de cursisten die zich vergaand willen specialiseren. Degene die doelgericht in dossiers willen adviseren of zelf handelen. Deze cursus is op het niveau post-master en bedoeld voor o.a. HR-directors, HR-managers, accountants, mediators en rechtskundigen

Lees meer

Strategisch arbeidsrecht

Deze Post-Master bestaat u 4 volledige cursusdagen in het arbeidsrecht (totaal 28 uur). Tijdens deze dagen leert u complexe vraagstukken op te lossen, waarbij u met begrip, strategie en visie doelgericht kunt werken.  De overzichtelijke opbouw en praktische aanpak maken de dagen direct toepasbaar. 

Lees meer

Training HR + AI

In deze Post-Master werkt u aan alle bouwstenen van uw oplossend vermogen. Juist in het tijdperk van AI is het belangrijk om doortastend, doelgericht, kritisch en verbindend te zijn. Dit is dus veel meer dan een AI-training. Het gaat om jou en hoe je integraal vraagstukken kan oplossen met een menselijke maat. 

Interactieve cursusdagen in ons HR + AI - centrum

Lees meer

Onze opleidingen arbeidsrecht

Leergang arbeidsrecht

Met deze opleiding leert u de essentie van het arbeidsrecht aan de hand van boeiende praktijk-voorbeelden. De doelgroep is iedereen die van een geringe naar een grondige basis wil in het arbeidsrecht, zoals een medewerker HRM, bedrijfsleider, belastingadviseur of medewerker loonadministratie.

Lees meer

Specialist arbeidsrecht

De opleiding Specialist Arbeidsrecht is bedoeld voor de cursisten die zich vergaand willen specialiseren en doelgericht in dossiers willen adviseren of zelf willen handelen. Deze cursus is op het niveau post-master en bedoeld voor o.a. HR-directors, HR-managers, accountants, mediators en rechtskundigen

Lees meer

Strategisch arbeidsrecht

Deze Post-Master bestaat uit 4 volledige cursusdagen in het arbeidsrecht (totaal 28 uur). Tijdens deze dagen leert u complexe vraagstukken op te lossen, waarbij u met begrip, strategie en visie doelgericht kunt werken.  De overzichtelijke opbouw en praktische aanpak maken de dagen direct toepasbaar. U krijgt bij iedere cursusdag een werkboek met een uitgewerkte juridische analyse als naslagwerk.

Lees meer