Hoofdstuk 2.1.2.1. Veranderen tijdstip waarop arbeidsovereenkomst eindigt
Als eerst dient er vastgesteld te worden tot welk tijdstip een arbeidsovereenkomst is aangegaan. Is dat niet bepaald (1.3.2.), dan is er sprake van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, i.p.v. een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Het verschil is dat een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, meestal eindigt op het tijdstip tot wanneer de overeenkomst is aangegaan. Een overeenkomst voor onbepaalde tijd moet daarentegen opgezegd worden middels ontbinding kantonrechter (3.5.) of met een vergunning van het UWV Werkbedrijf (3.4.).
Er zijn verschillende veranderingen mogelijk
Wijzigen tijd van een arbeidsovereenkomst die voor bepaalde tijd is aangegaan
In een overeenkomst voor bepaalde tijd, kan het tijdstip waarop de overeenkomst eindigt verkort of verlengd worden, zodat deze eerder of later eindigt.
Verkorting van de tijd van de arbeidsovereenkomst
Het kan onduidelijk zijn welke situatie zich voordoet als partijen overeenkomen dat een overeenkomst voor bepaalde tijd op een eerder datum eindigt. In veel gevallen zal het gaan om een beëindigingsovereenkomst, die op de overeengekomen datum een einde aan het contract maakt. Het is evenwel ook mogelijk dat partijen hun contract voor bepaalde tijd wijzigen, met een verkorting van de contractsduur.
Verlenging van de tijd van de arbeidsovereenkomst
Voorzichtigheidshalve dient ervan uitgegaan te worden dat er sprake is van een opvolgende arbeidsovereenkomst in geval van een verlenging. Indien een contract voor een jaar voor bijvoorbeeld twee maanden wordt verlengd, dan wordt de verlening gezien als een nieuwe (tweede) contract voor twee maanden. Is de verlening korter dan een maand en minder dan 1/4 van het eerdere contract, dan is mogelijk verdedigbaar dat het geen voortgezet contract is, maar slechts een wijziging van de arbeidsduur. Bij voorgaande moet bedacht worden dat er nog weinig duidelijkheid bestaat over het vraagstuk wanneer een verlenging als een aparte arbeidsovereenkomst gezien wordt, waardoor een rechter andere grenzen kan hanteren.
Opvolgende arbeidsovereenkomst in plaats van wijziging contractsduur
Bij “verlenging” en soms ook bij “verkorting” kan het in feite gaan om een opvolgende overeenkomst, welke bijvoorbeeld gezien wordt als een tweede of derde arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Deze opvolgende overeenkomst eindigt niet altijd op de overeengekomen tijdsduur. Onder bepaalde omstandigheden wordt de overeenkomst voor bepaalde tijd namelijk omgezet in een overeenkomst voor onbepaalde tijd, welke opgezegd moet worden. Dat geldt wanneer:
– Partijen meerdere arbeidsovereenkomsten hebben gesloten voor bepaalde tijd, terwijl er drie jaren zijn verstreken sinds het aangaan van de eerste arbeidsovereenkomst.
– Partijen met tijdelijke dienstverbanden de termijn overschrijden van drie jaren.
– Partijen één arbeidsovereenkomst sloten voor langer dan drie jaar, die zij na een onderbreking van minder dan zes maanden voor bepaalde tijd laten volgen, dan wel direct laten volgen door een overeenkomst voor een duur van langer dan drie maanden.
Hoofdstuk 3.1. gaat nader in op het opvolgen van arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd, waarbij een overeenkomst voor onbepaalde tijd kan ontstaan (3.1.).
“Wijzigen” tijd van een overeenkomst die voor onbepaalde tijd is aangegaan
Bij een contract voor onbepaalde tijd zal wijziging van de tijd waarvoor het contract wordt aangegaan zich niet voordoen. Het overeenkomen of ontstaan van een contract voor onbepaalde tijd betekent dat partijen niet overeen (kunnen) komen op welke datum die arbeidsovereenkomst eindigt. Dat er evenwel een einde aan het contract komt staat vast, want beide partijen weten dat het contract geen eeuw zal duren. In een datum die niet overeengekomen is, kan natuurlijk geen verandering gebracht worden.
Wat partijen wel kunnen veranderen is dat de overeenkomst op een bepaalde datum eindigt. In dat geval is er sprake van een beëindigingsovereenkomst (1.) of er is sprake van het overeenkomen van een nieuw contract voor bepaalde tijd (2.). Was wijziging wel mogelijk geweest, dan kunnen partijen een regeling uit de wet eenvoudig ontduiken, van welke regeling zelfs een CAO niet mag afwijken. De wet schrijft dwingend voor dat opzegging nodig is, als partijen in overleg een overeenkomst voor onbepaalde tijd beëindigen en vervolgens voortzetten met een overeenkomst voor bepaalde tijd (art 7:667-4 BW) (3.1.3.).
Het kan de vraag zijn of partijen in overleg de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd beëindigen en een nieuwe arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aangaan (1.), dan wel dat partijen een beëindigingsovereenkomst sluiten die hun overeenkomst voor onbepaalde tijd op termijn beëindigt (2.).
1. Na het contract voor onbepaalde tijd volgt een contract voor bepaalde tijd
Het is goed mogelijk dat deze overeenkomst voor bepaalde tijd wordt gezien als een voortgezette arbeidsovereenkomst. Dat betekent dat het contract voor bepaalde tijd niet van rechtswege eindigt op de overeengekomen datum. De werkgever die het contract voor bepaalde tijd dat volgt op een contract voor onbepaalde tijd wil laten eindigen, heeft toestemming van het UWV Werkbedrijf nodig, waarna het dienstverband tegen de einddatum wordt opgezegd. Op voorgaande gaat hoofdstuk 3.1.3. nader in (3.1.3.).
2. Beëindigingsovereenkomst die het contract voor onbepaalde tijd beëindigt
Er is sprake van een beëindigingsovereenkomst als partijen alleen afspreken dat hun arbeidsovereenkomst op een bepaalde datum eindigt. Dat neemt niet weg dat zij met het oog op die beëindiging, voor de laatste fase van hun arbeidsverhouding, bepaalde veranderingen kunnen doorvoeren. Een beëindigingsovereenkomst brengt een einde aan de arbeidsovereenkomst.
Op het onderscheid tussen een beëindigingsovereenkomst en het overeenkomen van een contract voor bepaalde tijd, gaat hoofdstuk 3.2.2.5. nader in (3.2.2.5.).
Uitdrukkelijke wijzigingen (voorzetting)
Voor bovenstaande veranderingen dient de werkgever overeenstemming te bereiken met de medewerker. De medewerker is op geen enkele wijze verplicht om aan deze veranderingen mee te werken.
Stilzwijgende opvolging
Het is mogelijk dat de tijd waarvoor de arbeidsovereenkomst is aangegaan verstrijkt en dat de medewerker verder is gegaan met zijn werkzaamheden zonder “tegenspraak” van de werkgever. Er is dan sprake van een stilzwijgende opvolging van de arbeidsovereenkomst door partijen. Dan wordt de arbeidsovereenkomst geacht te zijn opgevolgd onder dezelfde voorwaarden als de vorige arbeidsovereenkomst. Ook de duur van de arbeidsovereenkomst wordt overgenomen, echter de opvolgende arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd heeft maximaal een duur van een jaar. Als een cao bepaalt dat opvolging slechts voor onbepaalde tijd mogelijk is, dan zal de stilzwijgende opvolging een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd zijn.
Van “tegenspraak” is sprake, indien de werkgever de medewerker heeft laten weten dat de arbeidsovereenkomst niet wordt gevolgd door een nieuw contract. Dit kan geschieden:
- voor het einde van de arbeidsovereenkomst of
- op het tijdstip waarop de medewerker het werk wil hervatten na het einde van de arbeidsovereenkomst of
- op een tijdstip onmiddellijk nadat de werkgever weet of had kunnen weten dat de medewerker zijn werk heeft hervat na het einde van de arbeidsovereenkomst.
Op (stilzwijgende) opvolging wordt nader ingegaan in hoofdstuk 3.1.1. (3.1.1.).
Verder zoeken
Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 2 over veranderingen die zich in een dienstverband kunnen voordoen. U vindt hierin informatie over:
2.1. Verandering functie, vestigingsplaats, arbeidsduur, etc.
2.2. Ziekte en arbeidsongeschiktheid van de werknemer
2.3. Misdragingen, disciplinaire maatregelen (o.a. schorsing, waarschuwing)
2.4. Verlof (o.a. zwangerschap, zorgverlof, ouderschapsverlof).
2.5. Non-actief stellen van werknemers door de werkgever
2.6. (on)gelijke behandeling / discriminatie
2.7. Aansprakelijkheid voor schade van de werknemer of werkgever
2.8. Overgang van de onderneming en gevolgen voor het arbeidscontract
2.9. Overnemen van arbeidsovereenkomsten
2.10. Staking en andere collectieve acties
2.11. Conflicten tussen medewerkers onderling
Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.