Hoofdstuk 2.7.1.3. Moment waarop gevaar leidde tot schade
Het moment waarop het gevaar heeft geleidt tot schade zal duidelijk zijn, als er een bepaald voorval (ongeluk) is geweest. Het kan in andere gevallen erg lastig of zelf onmogelijk zijn om te bepalen wanneer het gevaar heeft geleidt tot schade.
Bijvoorbeeld in het geval van besmetting die pas na vele jaren tot ziekte (schade) leidt. “Wanneer is het fatale “asbestdeeltje” bij de medewerker naar binnen gekomen?”
- Als een werkgever nooit de vereiste maatregelen heeft genomen tegen een hem bekend gevaar, dan zal hij altijd aansprakelijk zijn.
- Als een werkgever altijd de vereiste maatregelen heeft genomen tegen een hem bekend gevaar, dan zal hij niet aansprakelijk zijn.
In andere situaties heeft de werkgever gedurende de tijd dat de medewerker aan een bepaald gevaar is bloot gesteld, over een bepaalde periode wel en een andere periode niet de vereiste veiligheidsmaatregelen genomen. Ligt het moment dat leidde tot de schade in de periode dat de werkgever niet de vereiste veiligheidsmaatregelen heeft genomen, dan is de werkgever aansprakelijk. Een werkgever die over een bepaalde periode niet de vereiste veiligheidsmaatregelen nam, moet bewijzen dat het moment dat leidde tot de schade, is gelegen in de periode dat er wel voldoende maatregelen zijn genomen. Dit bewijs kan de werkgever vaak niet leveren en daardoor zal hij in dergelijke gevallen niet snel aan een schadevergoeding kunnen ontkomen.
Verder zoeken
Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 2 over veranderingen die zich in een dienstverband kunnen voordoen. U vindt hierin informatie over:
2.1. Verandering functie, vestigingsplaats, arbeidsduur, etc.
2.2. Ziekte en arbeidsongeschiktheid van de werknemer
2.3. Misdragingen, disciplinaire maatregelen (o.a. schorsing, waarschuwing)
2.4. Verlof (o.a. zwangerschap, zorgverlof, ouderschapsverlof).
2.5. Non-actief stellen van werknemers door de werkgever
2.6. (on)gelijke behandeling / discriminatie
2.7. Aansprakelijkheid voor schade van de werknemer of werkgever
2.8. Overgang van de onderneming en gevolgen voor het arbeidscontract
2.9. Overnemen van arbeidsovereenkomsten
2.10. Staking en andere collectieve acties
2.11. Conflicten tussen medewerkers onderling
Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.