Hoofdstuk 2.1.4. Gewijzigde of nieuwe arbeidsovereenkomst?
Gewijzigde of nieuwe arbeidsovereenkomst?
Veranderingen kunnen leiden tot wijziging van de arbeidsovereenkomst. Soms zijn de veranderingen zodanig, dat er van een nieuwe arbeidsovereenkomst gesproken moet worden in plaats van een gewijzigde arbeidsovereenkomst. De volgende vragen dienen om hierover meer duidelijkheid te verkrijgen:
Is het tijdstip waarop de arbeidsovereenkomst eindigt verlengd?
- Zo ja, dan wordt er doorgaans van een nieuwe arbeidsovereenkomst gesproken .
- Zo nee, zie verder;
Is de vorige arbeidsovereenkomst geëindigd, door het verstrijken van de tijd waarvoor deze is aangegaan of op een andere wijze zoals een beëindigingsovereenkomst, opzegging of ontbinding? (3.)
- Zo ja, dan gaat het om een nieuwe arbeidsovereenkomst (gewijzigde arbeidsovereenkomst)
- Zo nee, zie verder.
Hebben partijen beoogd om een nieuwe overeenkomst aan te gaan, bijvoorbeeld door opnieuw een volledige arbeidsovereenkomst aan te gaan of doordat deze bedoeling om een nieuwe overeenkomst anders blijkt?
- Zo nee, dan is er sprake van een gewijzigde arbeidsovereenkomst (gewijzigde arbeidsovereenkomst)
- Zo ja, dan is er sprake van een nieuwe arbeidsovereenkomst (nieuwe arbeidsovereenkomst)
Gewijzigde arbeidsovereenkomst
Partijen kunnen in dit geval volstaan met het mondeling of schriftelijk overeenkomen van de wijzigingen. Bedingen die schriftelijk moeten worden aangegaan, hoeven niet opnieuw schriftelijk overeengekomen te worden, tenzij die bedingen veranderen. Voor de duidelijkheid is het verstandig om de wijzigingen in een aanhangsel op te nemen, dus schriftelijk vast te leggen. Normaal is het advies om een handtekening van de werknemer te vragen voor een wijziging.
De werkgever is overigens gehouden om wijzigingen van bepaalde gegevens schriftelijk en ondertekend aan de medewerker ter hand te stellen (1.2.4.). Aan deze opgaveplicht is voldaan als de wijzigingen in een schriftelijke arbeidsovereenkomst vermeld worden die aan de medewerker is verstrekt.
Nieuwe arbeidsovereenkomst
In de meeste omstandigheden is de nieuwe arbeidsovereenkomst een opvolging van de voorgaande arbeidsovereenkomst. Dat betekent dat de arbeidsovereenkomst wordt gezien als een tweede, derde of vierde arbeidsovereenkomst, welke daarom onderdeel uitmaakt binnen een keten van meerdere contracten.
De nieuwe arbeidsovereenkomst is een opvolgende arbeidsovereenkomst, als die arbeidsovereenkomst binnen 6 maanden volgt op de vorige arbeidsovereenkomst (3.1.).
Als de arbeidsovereenkomst een opvolgende (tweede, derde, vierde) arbeidsovereenkomst is:
-
- Dan hoeven bedingen die partijen schriftelijk moeten vastleggen (2.1.2) niet opnieuw schriftelijk overeengekomen te worden.
- Dat “kan” betekenen dat deze opvolgende overeenkomst van rechtswege eindigt, simpelweg door het verstrijken van de tijd waarvoor deze overeenkomst is aangegaan. Dat doet zich bijvoorbeeld voor als er niet meer dan drie opvolgende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd zijn aangegaan, binnen een periode van drie jaar (3.1.).
- Bij uitzondering kan er een proeftijd in deze nieuwe arbeidsovereenkomst overeengekomen worden, wat partijen schriftelijk vastleggen. Dit geldt in de situatie dat de werkgever andere vaardigheden en verantwoordelijkheden van de medewerker eist, waarover de ervaringen gedurende het vervullen van de vorige arbeidsovereenkomst(en) niet voldoende inzicht hebben gegeven. Het hangt van de omstandigheden af of de medewerker akkoord gaat met een nieuwe proeftijd (1.3.3.).
Als de arbeidsovereenkomst geen opvolgende arbeidsovereenkomst is:
- Dan worden bedingen, die schriftelijk moeten worden aangegaan opnieuw overeengekomen tussen partijen en vervolgens schriftelijk vastgelegd en ondertekend.
- Bij uitzondering kan er een proeftijd in deze nieuwe arbeidsovereenkomst overeengekomen worden, wat partijen schriftelijk vastleggen en ondertekenen. Dit geldt in de situatie dat de werkgever andere vaardigheden en verantwoordelijkheden van de medewerker eist, waarover de ervaringen gedurende het vervullen van de vorige arbeidsovereenkomst(en) geen voldoende inzicht hebben gegeven. Het hangt van de omstandigheden af of de medewerker akkoord gaat met een nieuwe proeftijd (1.3.3.).
- De nieuwe arbeidsovereenkomst eindigt van rechtswege indien deze voor bepaalde tijd is aangegaan. De overeenkomst die geen opvolging is, wordt gezien als de eerste arbeidsovereenkomst, die mogelijk gevolgd wordt door andere arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd. De keten van arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd bestaat uit maximaal drie contracten voor bepaalde tijd, binnen een periode van drie jaar, te rekenen vanaf deze eerste arbeidsovereenkomst. Een cao moet dan echter niet anders bepalen en er moet dan ook geen opzeggingsregeling overeengekomen zijn (3.1.). (WAB-regeling)
De nieuwe arbeidsovereenkomst is een voortgezette arbeidsovereenkomst indien:
- een overeenkomst voor onbepaalde tijd wordt gevolgd door een overeenkomst voor bepaalde tijd, dus binnen een periode van 6 maanden;
- deze opvolging plaatsvindt nadat partijen in overleg een einde maakte aan de overeenkomst voor onbepaalde tijd;
Dat het laatste contract als een voortzetting van het eerdere contract wordt gezien kunnen de volgende twee situaties spelen:
- een contract voor onbepaalde tijd wordt in overleg beëindigd, waarna partijen een overeenkomst voor bepaalde tijd aangaan (3.1.3.). Dat doet zich ook voor als het onbepaalde tijd contract door een vaststellingsovereenkomst wordt beëindigd.
- een werknemer heeft zelf een contract voor onbepaalde tijd opzegt en binnen 6 maanden keert degene terugkeert en weer in dienst bij de werkgever.
Van voortzetting is geen sprake als de kantonrechter de overeenkomst voor onbepaalde tijd heeft ontbonden of met toestemming van het UWV het dienstverband is opgezegd, waarna partijen al dan niet binnen 6 maanden een nieuwe overeenkomst voor bepaalde tijd aangaan.
Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is dus geen voortzetting van een eerder contract voor onbepaalde tijd, als er tussen die twee contracten een periode van langer dan 6 maanden zit.
Zijn de twee overeenkomsten die elkaar volgen geen voortzetting van elkaar, dan eindigt het contract voor bepaalde tijd van rechtswege op het overeengekomen tijdstip. Is er wel sprake van voortzetting van een contract van onbepaalde tijd, dan moet het contract voor bepaalde tijd opgezegd worden.
Verder zoeken
Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 2 over veranderingen die zich in een dienstverband kunnen voordoen. U vindt hierin informatie over:
2.1. Verandering functie, vestigingsplaats, arbeidsduur, etc.
2.2. Ziekte en arbeidsongeschiktheid van de werknemer
2.3. Misdragingen, disciplinaire maatregelen (o.a. schorsing, waarschuwing)
2.4. Verlof (o.a. zwangerschap, zorgverlof, ouderschapsverlof).
2.5. Non-actief stellen van werknemers door de werkgever
2.6. (on)gelijke behandeling / discriminatie
2.7. Aansprakelijkheid voor schade van de werknemer of werkgever
2.8. Overgang van de onderneming en gevolgen voor het arbeidscontract
2.9. Overnemen van arbeidsovereenkomsten
2.10. Staking en andere collectieve acties
2.11. Conflicten tussen medewerkers onderling
Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.