Hoofdstuk 2.8.2.2. Andere rechtsvorm, loonbelasting en aansprakelijkheid
Veranderen van de rechtsvorm
Een eenmanszaak (natuurlijk persoon), personenvennootschap of rechtspersoon kan haar onderneming overdragen (verkopen) aan bijvoorbeeld een BV, waardoor deze de werkgever van de medewerkers wordt die in de onderneming werkzaam zijn.
Ook bij een fusie of (af)splitsing kan een dergelijke verandering zich voordoen. Een BV verkoopt haar onderneming mogelijk aan een andere rechtspersoon met wie de BV een fusie aangaat, of aan een nieuw opgerichte rechtspersoon waarin ook andere te fuseren ondernemingen worden ingebracht. In geval van (af)splitsing wordt een (deel van een) onderneming verkocht en overgedragen waardoor zij geen eigendom meer is van een rechtspersoon waarvan zij wordt afgesplitst.
Inhouden loonbelasting en premies
De overnemer wordt door de overgang de inhoudingsplichtige, waardoor hij loonbelasting en premies volks- en werknemersverzekeringen moet inhouden en afdragen aan de belastingdienst en uitvoeringsinstelling. De overnemer is slechts inhoudingsplichtige over de periode na de overgang, de overdrager over de periode daarvoor (4.5.). Doorgaans wordt er reeds voor de overname plaatsvindt aan de belastingdienst doorgegeven wanneer medewerkers door de overgang in dienst komen van een nieuwe werkgever.
Aansprakelijkheid tegenover personeel, voor en na de overname
De overnemer kan aangesproken worden voor het niet nakomen van verplichtingen door zijn voorganger van voor de overname. Dit geldt echter alleen tegenover medewerkers die van rechtswege bij de overnemer in dienst zijn gekomen door de overname. Een medewerker kan bijvoorbeeld de nieuwe werkgever aanspreken, als het loon door de vorige werkgever over een periode van voor de overname niet betaald wordt (art 7:663 BW).
Voorgaande brengt een onzekere factor met zich mee bij de overgang van de onderneming. Dat is op te lossen door met iedere medewerker overeen te komen dat zij hun rechten van voor de overname alleen zullen inroepen tegenover de vorige werkgever. Minder bewerkelijk is het wanneer de overdrager zich verplicht de overnemer schadeloos te stellen voor aanspraken van medewerkers die zijn ontstaan van voor de overname. Ook zonder een dergelijk uitdrukkelijk beding kan de overdrager hiertoe gehouden zijn. De schade die een overnemer lijdt doordat de overdrager zijn verplichtingen (van voor de overname) niet nakomt kan de overnemer doorgaans op de overdrager verhalen.
Verder zoeken
Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 2 over veranderingen die zich in een dienstverband kunnen voordoen. U vindt hierin informatie over:
2.1. Verandering functie, vestigingsplaats, arbeidsduur, etc.
2.2. Ziekte en arbeidsongeschiktheid van de werknemer
2.3. Misdragingen, disciplinaire maatregelen (o.a. schorsing, waarschuwing)
2.4. Verlof (o.a. zwangerschap, zorgverlof, ouderschapsverlof).
2.5. Non-actief stellen van werknemers door de werkgever
2.6. (on)gelijke behandeling / discriminatie
2.7. Aansprakelijkheid voor schade van de werknemer of werkgever
2.8. Overgang van de onderneming en gevolgen voor het arbeidscontract
2.9. Overnemen van arbeidsovereenkomsten
2.10. Staking en andere collectieve acties
2.11. Conflicten tussen medewerkers onderling
Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.