hoofdstuk 1.3.7. Geheimhoudingsbeding in de arbeidsovereenkomst
Geheimhoudingsbeding
Een werkgever kan er groot belang bij hebben dat de medewerker geen vertrouwelijke informatie aan derden verstrekt. Informatie is vertrouwelijk wanneer de werkgever dit uitdrukkelijk heeft verklaard of indien de medewerker dit redelijkerwijze uit de omstandigheden behoorde af te leiden. Gaat een medewerker er toe over om een bedrijfsgeheim aan derden te geven, dan is dat wanprestatie, omdat hij zijn verplichtingen uit de arbeidsovereenkomst niet nakomt. Dit geldt zowel voor gebeurtenissen tijdens de duur van de arbeidsovereenkomst, als na het beëindigen van het arbeidscontract. Een werkgever kan de geleden schade op de medewerker verhalen.
Een geheimhoudingsbeding kan een regeling omvatten dat een medewerker een vaste schadevergoeding verschuldigd is, als hij zich niet houdt aan de geheimhoudingsverplichting. In plaats van een boete kan de werkgever een volledige schadevergoeding van de medewerker eisen op grond van wanprestatie wegens het schenden van de verplichting tot geheimhouding. Voor hetzelfde feit kan echter niet een volledige schadevergoeding en een boete geëist worden. De werkgever moet daarom kiezen. Deze keuze mogelijkheid ontneemt de werkgever zichzelf, als hij overeenkomt dat de medewerker van rechtswege een boete verschuldigd is wanneer de medewerker bepaalde voorschriften overtreedt. Dan is het eisen van volledige schadevergoeding niet mogelijk.
In beginsel geldt het geheimhoudingsbeding voor de periode dat de arbeidsovereenkomst van kracht is en ook voor de periode daarna. De werkgever doet er echter verstandig aan dit uitdrukkelijk overeen te komen. Ook een redelijke uitleg van een geheimhoudingsbeding brengt meestal met zich mee dat het geheimhoudingsbeding bovendien geldt voor de periode na het einde van de arbeidsovereenkomst. Voorgaande is van belang omdat juist een ex-medewerker zich schuldig kan maken aan het schenden van de geheimhoudingsplicht.
Verder zoeken
Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 1 over het aangaan van de arbeidsovereenkomst en de rechten en plichten die hierdoor ontstaan. U vindt in dit deel informatie over:
1.1. Wat is een arbeidsovereenkomst en welke contracten zijn er?
1.2. Tot stand komen van de arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werknemer
1.3. Inhoud van de arbeidsovereenkomst (o.a. contract bepaalde tijd, concurrentiebeding, proeftijd, nevenwerk, boetebeding, geheimhouding, detachering)
1.4. Rechten en plichten door aangaan arbeidscontract
1.5. Collectieve arbeidsovereenkomst (CAO)
1.6. Reglement / personeelshandboek
1.7. Verrichten van werk door vreemdelingen
1.8. Medewerkers in dienst van een maatschap of vennootschap
1.9. Arbeidsbemiddeling door het UWV
1.10. Stimulerende maatregelen voor werklozen
Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.