Hoofdstuk 1.1.2.4. Freelancewerk
In geval van freelancewerk is er doorgaans geen arbeidsovereenkomst wanneer het gaat om incidentele arbeid die voor wisselende opdrachtgevers wordt verricht.
Wordt het werk voor één werkgever gedurende zekere tijd verricht, dan is er mogelijk ook geen arbeidsovereenkomst. Dat is het geval wanneer de freelancer (opdrachtnemer)werkzaam is in zijn eigen onderneming of volgens een vrij beroep. Daarbij zijn de volgende vragen van belang: Betreft het werk van enige omvang? Loopt hij zelf geen financieel risico? Gebruikt hij het materiaal en de machines van de opdrachtgever? Wordt hij doorbetaald tijdens feestdagen, ziekte en vakantie etc. en worden de arbeidstijden van hem bepaald? Des te meer vragen bevestigend worden beantwoord, des te groter is de kans dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst.
Is er geen arbeidsovereenkomst, dan gaat het om een overeenkomst van opdracht (of aanneming van werk), waarop hoofdstuk 1.1.3. nader ingaat (1.1.3.). Zowel voor de arbeidsovereenkomst, als voor de overeenkomst van opdracht geldt dat de werkgever of opdrachtgever aanwijzingen kan en mag geven. Dit instructierecht is vaak sterker aanwezig bij een arbeidsovereenkomst, terwijl als er (nagenoeg) geen instructierecht is, er ook geen arbeidsovereenkomst zal zijn.
Ook wanneer er geen arbeidsovereenkomst is, kan er volgens de belastingdienst sprake zijn van een fictieve arbeidsovereenkomst, waardoor de fictieve werkgever inhoudingsplichtig is (4.5.7.1.).
Verder zoeken
Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 1 over het aangaan van de arbeidsovereenkomst en de rechten en plichten die hierdoor ontstaan. U vindt in dit deel informatie over:
1.1. Wat is een arbeidsovereenkomst en welke contracten zijn er?
1.2. Tot stand komen van de arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werknemer
1.3. Inhoud van de arbeidsovereenkomst (o.a. contract bepaalde tijd, concurrentiebeding, proeftijd, nevenwerk, boetebeding, geheimhouding, detachering)
1.4. Rechten en plichten door aangaan arbeidscontract
1.5. Collectieve arbeidsovereenkomst (CAO)
1.6. Reglement / personeelshandboek
1.7. Verrichten van werk door vreemdelingen
1.8. Medewerkers in dienst van een maatschap of vennootschap
1.9. Arbeidsbemiddeling door het UWV
1.10. Stimulerende maatregelen voor werklozen
Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.