Hoofdstuk 1.1.2.12. Vrij beroep, eigen onderneming of in dienst
Hoewel een ondernemer of vrij beroepsbeoefenaar in beginsel niet in dienst is van de opdrachtgever, kan er soms toch gesproken worden van een arbeidsovereenkomst.
Stel een werkgever komt met een medewerker een overeenkomst tot het verrichten van diensten overeen. De medewerker krijgt vervolgens betaald op de rekening van zijn onderneming of hij krijgt betaald als vrije beroepsbeoefenaar. De onderneming is mogelijk ingeschreven bij de kamer van koophandel, echter niet als rechtspersoon. Ook dan kan er sprake zijn van een arbeidsovereenkomst als de medewerker “in dienst” van de werkgever werkt waarvoor de medewerker loon ontvangt. Naarmate onderstaande punten zich meer voordoen, is er meer reden om het bestaan van een arbeidscontract aan te nemen:
- De medewerker is gehouden de aanwijzingen van de opdrachtgever over het werk op te volgen, waarbij deze mogelijkheid om aanwijzingen te geven niet alleen ziet op het resultaat op het werk, maar ook op de werkzaamheden zelf.
- De medewerker is gedurende een lange periode hoofdzakelijk werkzaam voor de opdrachtgever.
- De medewerker (onderneming) krijgt loon van de opdrachtgever en de opdrachtgever loopt de financiële risico’s van het werk van de medewerker (verliezen, schade etc). Als de medewerker declaraties moet indienen om zijn arbeid betaald te krijgen, dan is dit eerder een aanwijzing om de medewerker als “ondernemer” te zien, te meer als hij daarbij BTW berekent.
- De opdrachtgever betaalt het loon ook door tijdens ziekte en vakantie van de medewerker en de werkgever heeft toegezegd (mede) het pensioen voor de medewerker op te bouwen.
- De opdrachtgever zorgt voor de bij het werk benodigde middelen.
- De medewerker staat het niet vrij zich door een derde te laten vervangen.
Is er geen arbeidsovereenkomst, dan kan er toch een fictieve arbeidsovereenkomst zijn, waardoor de opdrachtgever loonbelasting en dergelijke moet afdragen (4.5.7.).Verder is hoofdstuk 1.1.3. van belang, dat verwijst naar andere hoofdstukken die van toepassing zijn, ook als er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst (1.1.3.).
Personen die bemiddelen tussen bedrijven en klanten bij het totstandkomen van bijvoorbeeld verzekeringsovereenkomsten, kunnen daarbij als zelfstandige werken. In dat geval wordt er gedacht aan een handelsagent. Een handelsagent heeft geen arbeidsovereenkomst en krijgt geen standaard loon. Zijn inkomen is afhankelijk van zijn prestatie, omdat hij van (verschillende) bedrijven provisie ontvangt voor zijn (bemiddelende) diensten. Gaat het daarentegen om een vertegenwoordiger, dan is dat geen zelfstandige. Een vertegenwoordiger werkt wel voor een bepaalde organisatie op grond van een arbeidsovereenkomst, waardoor hij loon ontvangt.
Verder zoeken
Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 1 over het aangaan van de arbeidsovereenkomst en de rechten en plichten die hierdoor ontstaan. U vindt in dit deel informatie over:
1.1. Wat is een arbeidsovereenkomst en welke contracten zijn er?
1.2. Tot stand komen van de arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werknemer
1.3. Inhoud van de arbeidsovereenkomst (o.a. contract bepaalde tijd, concurrentiebeding, proeftijd, nevenwerk, boetebeding, geheimhouding, detachering)
1.4. Rechten en plichten door aangaan arbeidscontract
1.5. Collectieve arbeidsovereenkomst (CAO)
1.6. Reglement / personeelshandboek
1.7. Verrichten van werk door vreemdelingen
1.8. Medewerkers in dienst van een maatschap of vennootschap
1.9. Arbeidsbemiddeling door het UWV
1.10. Stimulerende maatregelen voor werklozen
Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.