Hoofdstuk 1.1.2.13. Thuiswerk
Thuiswerken kan plaatsvinden op grond van een arbeidsovereenkomst. Vooral als de thuiswerker goed is te vergelijken met medewerkers die bij de vestiging van de werkgever zelf werken, zal de conclusie op zijn plaats zijn dat er een arbeidsovereenkomst is. Wanneer die vergelijking niet goed mogelijk is, dan moet er op het volgende gelet worden:
- Kan de werkgever aanwijzingen geven, maakt hij de planning en/of werkt de thuiswerker een vast aantal uren per periode?
- Zorgt de werkgever voor de bij het werk benodigde middelen?
- Is het werk vergelijkbaar met werk dat bij de vestiging(en) van de werkgever wordt verricht?
- Deed de thuiswerker het werk vroeger niet thuis?
Des te meer van bovenstaande vragen bevestigend beantwoord worden, des te groter is de kans dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst.
Fictieve arbeidsovereenkomst
Mocht er geen arbeidsovereenkomst zijn, dan kan de belastingdienst ervan uitgaan dat er wel sprake is van een fictieve arbeidsovereenkomst (4.5.7.3.). Er is geen (fictieve) arbeidsovereenkomst wanneer de thuiswerker een eigen onderneming drijft of een zelfstandig beroep uitoefent (1.1.2.13.). Ingeval er een (fictieve) arbeidsovereenkomst is, dan moet er rekening mee gehouden worden dat er voor thuiswerkers specifieke berekeningswijzen gelden bij het vaststellen van de in te houden loonbelasting en dergelijke.
Welke bepalingen gelden er voor thuiswerkers met een arbeidsovereenkomst?
Thuiswerkers met een arbeidsovereenkomst vallen vaak onder een cao (1.5.). Datgene dat voor medewerkers geldt die bij de werkgever zelf werkzaam zijn, geldt in beginsel ook voor de thuiswerkers. Voor thuiswerkers gelden wel specifieke voorschriften voor hun arbeidsomstandigheden (5.2.9.).
Welke bepalingen gelden er voor thuiswerkers zonder arbeidsovereenkomst?
Thuiswerkers zonder arbeidsovereenkomst zijn doorgaans werkzaam op grond van een overeenkomst tot het verrichten van diensten of een overeenkomst van aanneming van werk (1.1.3.). Zij vallen ook onder de regelgeving op het gebied van arbeidsomstandigheden (5.2.9.), arbeidstijden (5.3.) en opgaveplicht (1.2.4.). Verder is de werkgever die zijn zorgplicht niet nakomt op vergelijkbare wijze aansprakelijk als hij aansprakelijk is tegenover medewerkers met een arbeidsovereenkomst (2.7.1.5.A.). Voorgaande geldt in beginsel alleen als de thuiswerker onder het gezag van de opdrachtgever werkzaam is, waarvan geen sprake is als de thuiswerker een vrij beroep uitoefent of een eigen onderneming drijft.
In bepaalde gevallen is de werkingssfeer van de cao zo ruim gesteld, dat thuiswerkers die geen arbeidsovereenkomst hebben ook onder de cao vallen. De werkgever is dan gehouden de cao toe te passen. Doet hij dat niet, dan pleegt hij wanprestatie tegenover de werknemersorganisatie die nakoming kan vorderen. In beginsel kan de thuiswerker geen nakoming vorderen van de cao, doordat hij geen gebonden medewerker is. Dit wordt anders wanneer de CAO van toepassing is verklaard in de overeenkomst van opdracht of aanneming van werk (1.5.).
Thuiswerkers zonder arbeidsovereenkomst dienen vergelijkbaar beloond te worden, wanneer zij vergelijkbaar werk verrichten als medewerkers die bij de werkgever zelf werkzaam zijn. Een discriminerende behandeling van thuiswerkers is verboden, tenzij deze objectief is te rechtvaardigen (2.6.2.) (art 1b WGBMV) (art 7:646-647 BW).
Verder zoeken
Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 1 over het aangaan van de arbeidsovereenkomst en de rechten en plichten die hierdoor ontstaan. U vindt in dit deel informatie over:
1.1. Wat is een arbeidsovereenkomst en welke contracten zijn er?
1.2. Tot stand komen van de arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werknemer
1.3. Inhoud van de arbeidsovereenkomst (o.a. contract bepaalde tijd, concurrentiebeding, proeftijd, nevenwerk, boetebeding, geheimhouding, detachering)
1.4. Rechten en plichten door aangaan arbeidscontract
1.5. Collectieve arbeidsovereenkomst (CAO)
1.6. Reglement / personeelshandboek
1.7. Verrichten van werk door vreemdelingen
1.8. Medewerkers in dienst van een maatschap of vennootschap
1.9. Arbeidsbemiddeling door het UWV
1.10. Stimulerende maatregelen voor werklozen
Zoekt u een ander onderwerp, zie dan onze trefwoorden of inhoudsopgave.